Nieuws

'Financiën TivoliVredenburg waren chaos'

Het ontslag van een oud-medewerker die wordt beschuldigd van het verduisteren van ruim tachtigduizend euro bij muziekpodium TivoliVredenburg is volgens de rechter onrechtmatig, omdat door de destijds rommelige administratie niet is vast te stellen of hij het geld heeft verduisterd.

Dat blijkt uit het vonnis over het ontslag van de manager zakelijke verhuur en horeca. De interne organisatie van de financiën bij muziekpodium TivoliVredenburg waren in 2016 volgens de ex-manager een rommeltje. Volgens hem waren er te weinig administratief medewerkers, storingen bij kluizen en raakten stortingen van contant geld zoek. Verder zou er geld los hebben rondgeslingerd, was er geen sleutelregistratie voor de kluizen, en de code voor de ruimte naar de kluizen was al tijden hetzelfde.

Kastekort

Toen in 2016 bleek dat geld weg was, wees onderzoek door forensisch accountants van BDO uit dat er in totaal 81.057 euro weg was. Het kastekort ontstond in de periode tussen 2 januari 2015 en 28 september 2015. BDO beschrijft veertien perioden waarin dat tekort verandert en analyseerde de aanwezigheid van de mogelijk betrokken werknemers gedurende deze periodes. Vier van de 26 werknemers, waaronder de manager zakelijke verhuur en horeca, waren gedurende alle veertien periodes aanwezig.

TivoliVredenburg werd daarnaast ook getipt: de manager zou regelmatig met grote hoeveelheden geld gokken. Uit onderzoek van de politie bleek vervolgens dat hij inderdaad veel gokte en in anderhalf jaar tijd bijna 135 duizend euro cash op zijn rekening stortte.

Ontslag

Het was voor TivoliVredenburg genoeg reden om de man op staande voet te ontslaan, en de kantonrechter ging daar in mee. Maar in hoger beroep heeft de man nu met succes zijn ontslag aangevochten. De oud-medewerker zegt dat hij de bedragen op zijn rekening won met het gokken, en volgens het Gerechtshof is het niet te bewijzen dat het geld afkomstig was van TivoliVredenburg. De rechter is het ermee eens dat de interne organisatie inderdaad chaotisch was, onder meer omdat verschillende medewerkers dit hebben bevestigd.

TivoliVredenburg moet nu 44 duizend euro aan de oud-medewerker betalen. Er loopt volgens het Openbaar Ministerie nog een strafrechtelijk onderzoek naar de oud-medewerker. TivoliVredenburg zegt in een reactie in het Algemeen Dagblad zich "niet te herkennen in de beweringen. Dat is een van de redenen waarom we overwegen in cassatie te gaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.