Nieuws

Samsung-kopstuk weer op vrije voeten

Samsung-kopstuk Lee Jae-yong is weer op vrije voeten. Een Zuid-Koreaanse rechter heeft zijn eerdere veroordeling tot vijf jaar gevangenisstraf in hoger beroep opgeschort.

De topman van het elektronicaconcern zat sinds februari 2017 in de cel wegens corruptie. Het gaat om hetzelfde schandaal dat ook leidde tot het aftreden van president Park Geun-hye. Lee, in het westen beter bekend als Jay Y. Lee, zou voor vele miljoenen aan steekpenningen hebben betaald aan een vertrouweling van het voormalige Zuid-Koreaanse staatshoofd. Volgens de beschuldigingen wilde hij daarmee steun krijgen bij de overheid om zijn vader bij Samsung van de troon te stoten.

Zelf heeft Lee echter altijd ontkend iets verkeerds gedaan te hebben. Zijn straf is nu gehalveerd tot 2,5 jaar, maar hij hoeft die niet uit te zitten. Wel geldt er een proeftijd van vier jaar. Lee heeft al gezegd tegen de uitspraak in beroep te gaan, omdat hij er niet mee eens is dat hij toch nog op sommige punten schuldig is bevonden.

Lee is formeel vicevoorzitter bij Samsung en wordt gezien als de troonopvolger bij het conglomeraat dat zo'n tachtig jaar geleden door zijn opa werd opgericht. Zijn vader is ondanks diens kwakkelende gezondheid officieel nog altijd de hoogste baas.

Park was de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea. Zij werd in maart vorig jaar uit haar ambt gezet, maar heeft altijd alle beschuldigingen tegengesproken. Het ex-staatshoofd zit sindsdien vast en het strafproces tegen haar loopt nog. Park kan voor meer dan tien jaar achter tralies verdwijnen als zij schuldig wordt bevonden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.