Nieuws

Modehuis Gucci verdacht van belastingontwijking

Het Italiaanse modehuis Gucci en moederbedrijf Kering zouden sinds 2002 2,5 miljard euro aan belasting hebben ontweken via een kantoor in Zwitserland.

Dat meldt de Zwitserse krant SonntagsZeitung. Volgens documenten die de krant in handen heeft zouden de Italiaanse autoriteiten de belastingontwijking momenteel onderzoeken. Eind november deden de Italiaanse autoriteiten een inval bij twee kantoren van Gucci in Italië, evenals een huiszoeking bij drie topmanagers.

Het Franse moederbedrijf Kering, dat een kantoor heeft in het Zwitserse kanton Ticino, bezit alle merkrechten van Gucci. De fiscale constructie is zo opgezet dat alle winst van Gucci naar het Zwitserse kantoor vloeit, terwijl bijna alle productie van Gucci zich in Italië afspeelt. Kering zou dit ten onrechte met veel van zijn activiteiten doen.

Op zich is dat onder de huidige internationale regelgeving toegestaan, maar dan moet het management ook echt vanuit Ticino wordeen gevoerd. Volgens de Italiaanse autoriteiten is het kantoor in Zwitserland echter feitelijk niet veel meer dan een brievenbusfirma, omdat alle topmanagers van Gucci hoofdzakelijk werken bij Gucci-kantoren in Milaan en Florence.

In een reactie tegen persbureau Reuters zegt Kering dat er niets aan de hand is en het bedrijf gewoon volgens de regels de juiste hoeveelheid belasting betaalt in Zwitserland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.