Nieuws

NRC: ruim 1.900 integriteitsonderzoeken bij grote gemeenten

Tussen 2012 en 2016 werden in de 25 grootste Nederlandse gemeenten ruim 1.900 mogelijke integriteitsschendingen onderzocht. In ruim duizend gevallen werd daarbij een integriteitsschending door een ambtenaar of bestuurder geconstateerd.

Dat meldt NRC, op basis van eigen onderzoek naar de integriteit van bestuurders en ambtenaren in de 25 grootste gemeenten van Nederland (gemeten naar inwoneraantal per 1 januari 2017). Koploper is Rotterdam, met 691 integriteitsonderzoeken, gevolgd door Amsterdam (505).

Van 2012 tot en met 2016 werden in de onderzochte gemeenten in totaal 1902 mogelijke integriteitsschendingen onderzocht, aldus NRC. Daarbij ging het over zeer uiteenlopende zaken, van fraude en belangenverstrengeling tot ongepast gedrag op de werkvloer.

Uit de door gemeenten verstrekte gegevens blijkt dat bij 126 onderzoeken een extern onderzoeksbureau is ingeschakeld. Hoffmann Bedrijfsrecherche was daarbij, met 46 verrichtte onderzoeken, veruit de grootste speler. Ook De Leeuw & Partners, Capra, BING en Tersteeg Organisatieadvies werden genoemd. De gemeenten waren in totaal ruim vier miljoen euro kwijt aan de inzet van onderzoeksbureau’s. Ook daarin is Rotterdam koploper, die stad spendeerde ruim 1,3 miljoen euro aan onderzoek naar integriteit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.