Nieuws

PwC: 'Vraag naar cybersecuritydiensten neemt toe'

PwC ziet de vraag naar diensten rondom cybersecurity fors toenemen. Tegelijkertijd is er een tekort aan cyberexperts. Daarom start het accountants- en advieskantoor een intensief traineeship.

Het traineeship 'Fast Track Cyber Security' moet pas afgestudeerden in zestien weken klaarstomen tot cybersecurityspecialist. In april zijn de eerste twaalf trainees gestart. In september start een tweede lichting.

De trainees worden door PwC opgeleid in onder meer ethical hacking, threat and vulnerability management, response management en information security architecture. Juristen en bedrijfskundigen zijn ook vertegenwoordigd en gaan klanten bijvoorbeeld adviseren over privacywetgeving. Naast het nieuwe cybersecurity-traject biedt PwC ook het Digital Assurance Traineeship, een intensief 2-jarig trainingsprogramma.

Tekort

Volgens Gerwin Naber, leider van de Cyber Forensics & Privacy praktijk, is het tekort aan cybersecurityspecialisten een groot probleem. "De digitale transformatie in onze samenleving leidt tot exponentieel meer data die worden gegenereerd en gedeeld. Dat maakt ons in het zakelijke en maatschappelijke ecosysteem gevoelig voor bedreigingen. Die ontwikkeling zien we ook terug in de aantrekkende vraag naar cyber- en privacydiensten. We lossen de krapte op de markt nu op door deels ook zelf security-professionals op te leiden."

Investeringsniveau

Deze week bleek nog uit een enquête van Norea, de beroepsvereniging van IT-auditors, dat veel Nederlandse bedrijven en organisaties niet genoeg investeren in cyberveiligheid. Dit zou vooral het gevolg zijn van een gebrek aan kennis bij bestuurders.

PwC is inmiddels gestart met een campagne om het bewustzijn van bestuurders en managers rondom cybersecurity te vergroten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een spelvorm. 'Game of Threats' moet inzicht geven in de werking van een cyberaanval en bijdragen aan besluitvorming rondom cybersecurity. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.