Nieuws

The Economist: 'Te veel verschillende verwachtingen van een audit'

Er is een kloof tussen wat er van accountants wordt verwacht en wat accountants over het algemeen (kunnen) leveren.

Dat schrijft The Economist. "Audits only get noticed when things go wrong", zo begint het artikel, daarmee inhakend op een reeks spraakmakende schandalen van de afgelopen tijd waarin ook de rol van de accountant onder het vergrootglas ligt. The Economist noemt Carillion, Steinhoff en Colonial Bank, drie zaken waarbij respectievelijk KPMG, Deloitte en PwC tegen rechtszaken en onderzoeken aankijken rondom het falen van de accountantscontrole.

Volgens The Economist is een van de problemen waar de accountantskantoren mee worstelen dat wetgevers, investeerders en rechtbanken het maar niet eens kunnen worden over wat een controle precies moet inhouden. De accountantskantoren wijzen erop dat zij geen verzekering zijn tegen het falen van grote bedrijven, terwijl het publiek en veel instanties dat wel van ze verwacht.

The Economist wijst er ook op dat sommige kantoren signaleren dat steeds meer senior partners het beroep inruilen voor een baan als consultant, of zelfs vroeger met pensioen gaan, door de onduidelijkheid over de rol en aansprakelijkheid van de accountant.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.