Nieuws

American Express wint grote mededingingszaak

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft American Express gelijk gegeven in een jarenlange mededingingszaak tegen het bedrijf.

De zaak kon grote gevolgen hebben als de rechters hadden geoordeeld dat de creditcardmaatschappij de concurrentie op ongeoorloofde wijze buitenspel had gezet. American Express vraagt winkeliers hogere vergoedingen dan veel concurrenten. Contractueel wordt het die winkeliers verboden om klanten ertoe te bewegen creditcards te gebruiken van andere maatschappijen, die lagere kosten in rekening brengen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en elf staten beschuldigden het bedrijf ervan op deze manier zijn positie te misbruiken om de tarieven voor winkeliers kunstmatig hoog te houden.

Dienstverlening

Het hooggerechtshof oordeelde dat de prijsverhogingen van American Expres voor winkeliers in de afgelopen jaren legitiem waren, omdat ook de dienstverlening naar klanten toe beter werd. Consumenten profiteren daar juist van. Omdat ook zij deel uitmaken van de markt voor creditcards, is er volgens de rechters geen sprake van concurrentievervalsing.

De zaak stamde uit 2010 en richtte zich aanvankelijk ook op branchegenoten Visa en Mastercard. Die twee partijen troffen echter al jaren geleden een schikking.

Teleurgesteld

Retailbedrijven hoopten dat American Express van de rechters zijn hoge kosten zou moeten verlagen en reageerden teleurgesteld op de uitspraak. Zij betoogden dat de hele economie last had van die hoge verwerkingskosten doordat winkeliers die doorberekenden aan klanten.

De rechter oordeelde dat American Express een zogeheten tweezijdige marktpartij is, met klanten aan de kant van de consument én aan de kant van verkopers. Andere tweezijdige marktpartijen, waaronder grote techbedrijven als Facebook en Amazon keken met interesse mee naar de uitspraak, omdat zij ook op die manier zakendoen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.