Nieuws

DRV: 'Lager resultaat door investeringen en krapte op arbeidsmarkt'

Door krapte op de arbeidsmarkt en extra investeringen in personeel en controlekwaliteit komt de omzet en het rendement van accountantskantoor DRV dit jaar lager uit dan vorig jaar.

Dat blijkt uit het transparantieverslag van DRV. "Terugblikkend op 2017 stellen we vast dat in een krappe arbeidsmarkt en een toename van het aantal mutaties, het team is versterkt en ook in aantal personen iets is gegroeid. Er zijn extra investeringen gedaan in mensen en kwaliteit die niet zijn doorbelast aan onze cliënten. Daardoor zijn die investeringen ten koste gegaan van het rendement", aldus DRV.

Ook de gefactureerde omzet bij controleopdrachten daalde ten opzichte van het voorgaande jaar en kwam uit op 5,37 miljoen euro (2016: 5,62 miljoen euro). DRV: "De belangrijkste reden voor de daling van de omzet is de keuze om een aantal opdrachten te beëindigen en om 17 aangevraagde offertes niet uit te brengen vanwege de druk op het team en daarmee mogelijk op de geleverde kwaliteit."

Bij DRV zijn momenteel 526 personen werkzaam, waarvan 73 in de controlepraktijk en 12 externe accountants. In het transparantieverslag van 2016 gaf DRV al aan dat de 'war on talent' veel invloed heeft op de controlepraktijk. Ook toen werd door de krapte op de arbeidsmarkt de autonome groei beperkt en moesten opdrachten worden geweigerd. Dat leidde ertoe dat DRV begin 2017 een wervingscampagne is begonnen, 'Werken in de echte economie', die in 2018 wordt voorgezet.

Werk-privébalans

Volgens DRV is vooral het werven van studerenden met enkele jaren ervaring en de juiste persoonlijkheidskenmerken lastig. "De krapte op de arbeidsmarkt heeft verschillende oorzaken. De economie trekt weer aan en dat leidt tot een verhoogde vraag naar professionals. De balans privé-werk is voor de jongere generaties belangrijker geworden. Dat leidt ertoe dat meer mensen het vak uitstromen en bijvoorbeeld aan de slag gaan als controller, waar de werkdruk vaak beter verdeeld is over het jaar. Dat is bijzonder jammer. Het vak van controlerend accountant is interessant en uitdagend", aldus DRV.

Volgens het kantoor is staan voor kwaliteit "totaal anders dan ‘lijstjes afvinken’ waarmee het vak nogal eens wordt geduid. Een goede controle uitvoeren kan in onze optiek alleen als je het te controleren bedrijf echt leert begrijpen. Dát maakt het vak interessant."

53 maatregelen

DRV zegt nagenoeg klaar te zijn met het invoeren van de 53 verbetermaatregelen uit het rapport In het publiek belang. "De laatste openstaande maatregelen krijgen hun beslag in 2018. Het gaat om het benoemen van een externe assessor die de kwaliteit van de Raad van Bestuur evalueert. Wel is de externe compliance officer, Arnout van Kempen, betrokken bij de evaluatie. De objectieve kwaliteitsindicatoren moeten nog geformaliseerd en geïmplementeerd worden. In 2017 zijn we gestart met het werken met een business intelligence-tool voor de monitoring en (bij)sturing. Een verdere uitbreiding hiervan, door middel van data-analyse, is ingezet."

Verder meldt DRV dat het, zoals het ook al in 2016 meldde, niet van plan is het goodwill-model af te schaffen en een claw-backregeling in te voeren, omdat dit "binnen onze organisatie niet het beoogde effect zou hebben op het kwaliteitsbewustzijn".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.