Nieuws

Claimzaak Steinhoff in Nederland voor rechter

Een zaak over een mogelijke miljardenclaim van beleggers die zich misleid voelen door de van oorsprong Zuid-Afrikaanse meubelgigant Steinhoff komt in Nederland voor de rechter.

Steinhoff heeft tot 7 november de tijd om inhoudelijk te reageren op de aanklacht, zo meldt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

De beurswaarde van Steinhoff kelderde nadat boekhoudfraude bij het bedrijf aan het licht kwam en financiële problemen ontstonden. Beleggers zagen daardoor een groot deel van de waarde van hun investering in rook opgaan. Ze vinden dat Steinhoff niet open is geweest over de situatie en eisen een schadevergoeding.

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwarenhuis ter wereld, is van mening dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is om over de zaak te oordelen, maar de rechtbank legde dat verweer naast zich neer. Ook een verzoek tot opschorting in afwachting van een procedure in Duitsland, waar Steinhoff een beursnotering heeft, werd afgewezen.

VEB

Volgens directeur Paul Koster van de VEB was de rechter duidelijk: een zaak over een Nederlandse NV kan in Nederland voor de rechter komen. "Dat is in het belang van aandeelhouders én onderneming." De schade van investeerders wordt volgens de VEB geschat op 14 miljard euro, het is nog onduidelijk is hoeveel daarvan verhaald kan worden.

Steinhoff laat weten te overwegen in beroep te gaan tegen het oordeel van de rechter over onder meer het toestaan van de zaak in Amsterdam. Een verzoek van het bedrijf om oud-topman Markus Jooste te mogen oproepen als getuige in de zaak werd overigens wél toegewezen. Steinhoff deed eerder aangifte tegen Jooste voor zijn rol in de financiële malaise van het bedrijf.

De VEB heeft ook een procedure gestart tegen controlerend accountant Deloitte. Die zaak dient bij de rechtbank in Rotterdam.

Bron: ANP/VEB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.