Nieuws

OM: 'Disfunctionele interne controle bij ING'

De interne controle bij ING functioneerde niet goed, waardoor de 'business boven compliance'-mentaliteit van ING niet werd gecorrigeerd.

Dat blijkt uit 'Houston', het feitenrelaas van het OM over het ING-witwasschandaal. Tussen 2010 en 2016 zijn bankrekeningen van ING gebruikt bij het witwassen van honderden miljoenen euro's. Dit heeft volgens het OM onder meer kunnen gebeuren omdat de interne auditfunctie bij ING niet goed functioneerde.

ING hanteerde voor de interne controle een zogenoemd three lines of defence-model; de eerste lijn waren de afdelingen binnen de organisatie die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de primaire processen, de tweede lijn is de afdeling compliance en de derde lijn is de interne auditdienst. De eerste lijn is verantwoordelijk voor de uitvoering van het customer due diligence-proces (CDD), waarbij controle plaatsvindt door zowel de tweede als de derde lijn.

Een belangrijke oorzaak van het ontstaan en blijven bestaan van de tekortkomingen was volgens het OM het disfunctioneren van de interne controles binnen ING op het gebied van compliance risk management. "ING NL hanteerde hiervoor, zoals eerder omschreven, het three lines of defence-model. Al deze lines of defence hadden een eigen rol in het voorkomen van niet-naleving van wet- en regelgeving. Uit het strafrechtelijk onderzoek komt naar voren dat deze ‘lines of defence’ beperkt verantwoordelijkheid hebben gevoeld voor het geheel en dat sprake was van verzuiling, waarbij een ieder slechts oog had voor zijn eigen afgebakende rol en daarmee eigenaarschap op het gehele proces ontbrak", aldus het OM.

Uit het onderzoek blijkt dat bij veel beslissingen commerciële doelstellingen van de ING prevaleerden boven de naleving van de Wwft. "Dit werkte door in de werkprocessen binnen ING NL bijvoorbeeld bij het accepteren van cliënten. Het besef dat compliance ertoe doet en het denken in termen van compliance was onvoldoende doordrongen in de ING NL organisatie", aldus het OM.

SEC

ING heeft de witwaszaak met het OM geschikt voor een recordbedrag van 775 miljoen euro. De Amerikaanse beurswaakhond Securities & Exchange Commission heeft aangekondigd dat zij geen stappen onderneemt tegen ING vanwege de misstanden. De afdeling handhaving van de SEC heeft in een 'Letter of Conclusion' gemeld dat het onderzoek is afgerond en dat zij niet zal aandringen op vervolging.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.