Nieuws

Omzet SRA-kantoren stijgt

In 2017 is de omzet van SRA-kantoren wederom gestegen, dit jaar met vijf procent. Opvallend is daarbij dat de samenstelpraktijk voor het eerst sinds 2010 weer een omzetstijging laat zien, van eveneens vijf procent.

Dit blijkt uit het SRA-Benchmarkonderzoek 2017, waaraan 102 SRA-kantoren meededen. Ook de omzet in de controlepraktijk is toegenomen. "Een verrassend goed resultaat. Zeker gezien het feit dat de personele lasten en ICT-kosten vorig jaar fors toenamen", aldus SRA-bestuursvoorzitter Paul Dinkgreve.

Verleden jaar stelde SRA nog voorzichtig dat 2017 weleens het jaar kon zijn waarin er een einde kon komen aan de dalende omzetlijn van de samenstelpraktijk. Dinkgreve: "Gezien de huidige economische groei schept dat ook verwachtingen naar de toekomst."

Ook de controlepraktijk zag in 2017 de omzet stijgen. Dinkgreve: "Deze groei is met name bewerkstelligd door een stijging in het aantal fte’s en niet in het aantal wettelijke controleopdrachten." Dat is volgens de SRA conform verwachting, omdat er meer uren nodig zijn in de controle gezien de huidige eisen betreft kwaliteit en toezicht.

ICT-kosten

De ICT-kosten zijn in 2017 met ruim 9 procent gestegen ten opzichte van 2016. Ruim een derde van de kantoren verwacht het komende jaar wederom een stijging groter dan 5 procent van de automatiseringskosten. Vooruitkijkend geven de deelnemende kantoren aan dat de focus de komende jaren ligt bij meer efficiency met behulp van IT.

Krapte arbeidsmarkt

De totale personeelskosten stegen in 2017 met 6 procent. De zoektocht naar personeel zorgt dus net als in 2016 voor een "forse kostenpost". De uitgaven aan werving- en selectie met 50 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het merendeel van de deelnemende kantoren aan het benchmarkonderzoek ziet het tekort aan gekwalificeerd personeel als belangrijkste bedreiging. "Dit is ook voor het SRA-bestuur een belangrijk aandachtspunt. Het beroep aantrekkelijk maken en houden, is een van de grootste uitdagingen", bevestigt Paul Dinkgreve.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.