Nieuws

Fiscalisten vragen Snel om heroverweging openbare boetes

De beroepsorganisaties voor belastingadviseurs NOB en RB hebben samen met de SRA een oproep gedaan aan staatssecretaris Menno Snel van Financiën, om nieuwe wetgeving over het openbaar maken van boetes aan fiscalisten te heroverwegen. Volgens de organisaties is het "schieten met een kanon op een mug".

Als onderdeel van het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2020 wil de regering vanaf volgend jaar het door de Belastingdienst opleggen van bestuurlijke boetes aan adviseurs die helpen bij fiscale vergrijpen openbaar maken, om zo het publiek te informeren over "malafide adviseurs". De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het voorstel, dat per 1 januari van kracht moet worden.

NOB, RB en SRA vragen de staatssecretaris in een gezamenlijke brief om het wetsvoorstel alsnog te heroverwegen. Het instrument van naming and shaming vraagt om terughoudendheid, aldus de opstellers. Het is een "oneigenlijk drukmiddel tegen de adviseur" in een discussie tussen Belastingdienst en belastingplichtige. De drie organisaties missen "enige vorm van waarborg tegen deze druk".

Tien jaar

Bovendien helpt de maatregel niet om het publiek te informeren over bepaalde adviseurs, menen zij, want openbaarmaking volgt pas als boetes definitief zijn. Gelet op de periode die nodig is voor afwikkeling van de rechtsgang zit er tussen vergrijp en publicatie van de boete al snel zo’n zeven tot tien jaar. "Voorlichting en bescherming van het publiek zijn dan niet of nauwelijks meer aan de orde."

De drie organisaties noemen de maatregel "disproportioneel ten opzichte van het leed en de schade die de betrokken adviseur lijdt" en spreken van "het schieten met een kanon op de spreekwoordelijke mug". Ze pleiten voor het nadenken over alternatieven en vragen de staatssecretaris in dat licht voorlopig van invoering van het wetsvoorstel af te zien.

NOB, RB en SRA nodigen Snel uit voor overleg, om samen te zoeken naar "minder verstrekkende maatregelen", waarmee tegelijk wel aan de doelstelling van het kabinet kan worden voldaan.

Brief NOB, RB en SRA aan staatssecretaris Snel inzake Wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2020

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.