Nieuws

Wetenschappers: 'Maximeren partnerbeloning geeft meer verliezers dan winnaars'

Het instellen van een maximale beloning voor partners van accountantskantoren is geen oplossing voor problemen binnen de accountancysector.

Dat betogen zeven wetenschappers van Nyenrode Business Universiteit in hun reactie op het consultatieverzoek van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Volgens de wetenschappers schrikt een maximale beloning jonge accountants af en zorgt het bij kantoren voor ongelijkheid tussen accountants en adviseurs.

"Gezien de publieke functie van het accountantsberoep is het begrijpelijk dat maatregelen worden voorgesteld om eventuele commerciële prikkels uit het partnermodel te verwijderen. Een mogelijkheid is het afzien van variabele componenten en het salaris relateren aan de Wet normering topinkomens (WNT). Een belangrijk neveneffect van deze restrictie in partnerbeloning is dat de frictie tussen accountants en adviseurs in één organisatie toeneemt", aldus de wetenschappers.

Verantwoording afleggen

Daarnaast menen zij dat de ongelijkheid in partnerbeloning die dan zou ontstaan tussen landen aanleiding kan geven aan goede accountants om te vertrekken naar een buitenlandse vestiging van de accountantsorganisatie. "Deze effecten, in combinatie met een verhoogd risicoprofiel en toegenomen regeldruk, maken het partnerschap minder aantrekkelijk voor de jonge generatie accountants. Het maximeren van partnerbeloning geeft meer verliezers dan winnaars."

In plaats daarvan stellen zij voor om "in lijn met de Nederlandse Corporate Governance Code accountantsorganisaties verantwoording te laten afleggen over de interne beloningsverhoudingen en de wijze waarop de uitvoering van het beloningsbeleid bijdraagt aan lange termijn waardecreatie."

Young Profs

Opvallend is dat de NBA Young Profs in hun reactie aan de CTA aangeven juist te willen praten over het maximeren van beloningen. De Young Profs vinden dat "de heilige huisjes niet gespaard" hoeven te blijven. Zij denken daarbij onder meer aan "een cap op de hoge salarissen van partners in een beroepsgroep die een belangrijke maatschappelijke functie vervult. Wij vinden dat er meer geld in de sector moet blijven voor investeringen in innovatie, controlebudgetten en voor medewerkersparticipatie. Daarnaast dient de partner meer betrokken te worden in het controleproces", aldus de Young Profs.

Perverse prikkel

Eind vorig jaar betoogden Tom Nierop, oud-hoofdredacteur van Accountant.nl, en Jules Muis, voormalig vice-president van de Wereldbank en chief internal auditor van de Europese Commissie, nog dat er een "redelijke consensus" is over dat de drang tot commercieel gewin de diepere oorzaak is van de misstanden in de sector. Zij raadden toen de CTA aan juist het partnerinkomen te maximeren, omdat daarmee "de perverse inkomensprikkel die de scherpte, kwaliteit en innovatie kan belemmeren, aan banden wordt gelegd".

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.