Nieuws

Oxfam Novib: 'Nederland speelt kwalijke rol in groei inkomenskloof'

De ruim tweeduizend miljardairs van de wereld zijn samen rijker dan zestig procent van de wereldbevolking. Nederland speelt als belastingparadijs een kwalijke rol in het vergroten van de kloof tussen arm en rijk.

Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib op basis van eigen onderzoek, voorafgaand aan het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Volgens Oxfam bezitten de 2.153 miljardairs (in Amerikaanse dollars) samen meer vermogen dan 4,6 miljard mensen.

De organisatie vindt dat Nederland "een zeer kwalijke rol" speelt in de groei van de inkomenskloof. Doordat grote bedrijven via landen als Nederland belasting kunnen ontwijken, lopen arme landen zo'n honderd miljard per jaar aan inkomsten mis. Geld dat zij goed kunnen gebruiken voor onderwijs en gezondheidszorg, aldus de hulporganisatie. "Ons land moet belastingontwijking nu echt uitbannen. Laat Rutte naar Davos afreizen met de boodschap dat wij voortaan het goede voorbeeld geven."

Het aantal miljardairs daalde wereldwijd met 55 ten opzichte van vorig jaar. Oxfam benadrukt dat vooral vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden "gevangen blijven in extreme ongelijkheid en armoede".

De WEF-top in Davos wordt gehouden van 21 tot en met 24 januari. Voor Nederland is naast premier Rutte onder meer ook minister Hoekstra van Financiën aanwezig.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.