Nieuws

Breda zet accountants in voor reddingsplan ondernemers

De gemeente Breda betrekt accountantskantoren bij een financieel reddingsplan voor ondernemers. Bedrijven met liquiditeitstekort kunnen tegoedbonnen aanvragen voor een financiële analyse door een accountantskantoor. Daarmee kunnen ze krediet aanvragen bij een bank.

Henk Vlaming

De gemeente Breda stelt de vouchers beschikbaar aan Bredase bedrijven, die deze kunnen inwisselen voor een financiële analyse door een accountantskantoor. De adviesrapporten die hieruit voortkomen worden opgesteld door Van Oers Accountancy & Advies, Witlox VCS of DRV Accountants & Adviseurs, drie accountantskantoren met vestigingen in Breda.

"In veel gevallen betekent de crisis dat ondernemers extra financiële ruimte moeten organiseren, bijvoorbeeld via het verhogen van kredietfaciliteiten, al of niet in combinatie met garantstellingen vanuit de overheid, zoals de BMKB-regeling", verklaart woordvoerster Marjan Smit van de gemeente Breda. "Maar ook afspraken met de fiscus, leveranciers en pandeigenaren zijn in dit kader essentieel."

Snelheid

Dat de gemeente de samenwerking aanvankelijk startte met twee kantoren, Van Oers en Witlox VCS, is vooral een pragmatische keuze, zo verduidelijkt Smit. Andere accountantskantoren mogen wellicht ook meedoen met de 'Voucherregeling financiële analyse', zoals het hulpmiddel officieel heet. "Het snel beschikbaar hebben van dit instrument is in deze crisistijd essentieel. Omwille van die snelheid zijn we begonnen met twee accountantskantoren die spontaan wilden meedenken en meekijken. We hebben altijd gezegd dat ook andere accountants onder voorwaarden kunnen aanhaken, en dat gebeurt nu ook. Om de kwaliteit van dienstverlening te kunnen borgen, hebben we onder andere als eis gesteld dat het voor de te leveren dienst om een officiële accountant moet gaan." Inmiddels heeft ook DRV Accountants & Adviseurs zich aangesloten bij het initiatief.

Breda is voor zover bekend de enige gemeente die een dergelijk reddingsplan voor ondernemers heeft opgesteld, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "We hebben geen signalen gehad van anderen gemeenten die dit ook doen", aldus VNG-woordvoerster Sonja van der Graaf. "Hoewel dat niet wil zeggen dat zulke plannen er niet zijn." 

Voucher

Bedrijven die de gemeentelijke tegoedbon willen krijgen, moeten gevestigd zijn in Breda. De jaarrekening over 2019 moet minimaal als concept beschikbaar zijn en niet verlieslatend zijn. De voucher is uitsluitend bedoeld om bedrijven die lijden onder de coronacrisis te helpen in onderhandelingen met financiers, de Belastingdienst of leveranciers. Het bijwerken van de administratie is niet inbegrepen bij de hulpverlening. De accountant mag de voucher weigeren als het verplichte cliëntonderzoek vanuit de Wwft daar aanleiding toe geeft. 

De helpende hand van het accountantskantoor heeft een waarde van 1.750 euro. De eigen bijdrage van ondernemers is 250 euro. Tot en met 6 mei kunnen ondernemers een aanvraag indienen. Er is budget voor 35 bedrijven. "Dit hebben wij zo afgesproken met de gemeente", zegt Bo de Jong, belastingadviseur van Witlox VCS. "Die heeft ons gevraagd om aan de bel te trekken als het budget onvoldoende blijkt te zijn." 

De accountantskantoren stellen per ondernemer met een voucher een (liquiditeits-)prognose op voor 2020. Daarnaast rekenen zij de impact door van de coronacrisis op deze prognose en de te nemen coronamaatregelen die voortvloeien uit de prognose. De kantoren stellen twee scenario’s op voor het verwachte liquiditeitstekort van een ondernemer. Tenslotte is er een advies over beschikbare regelingen met betrekking tot de coronacrisis.

"Het opmaken van die stukken verschilt niet zo gek veel van een gewone financieringsaanvraag", aldus De Jong. "Maar normaal kijk je terug in de financiële gegevens, nu moet je juist vooruitkijken. Bovendien ligt bij deze gevallen onze focus op de liquiditeitsproblemen die het gevolg zijn van het coronavirus en de impact daarvan op de onderneming. Vanuit de gemeente is het goed om ondernemers hierin te ondersteunen. Bedrijven hebben al liquiditeitsproblemen, dan is er nauwelijks ruimte voor extra kosten voor de accountant."

Echt nodig

Tot nu toe hebben nog maar enkele ondernemers een voucher besteld. Halverwege de week waren het er vier, maar de regeling bestaat pas sinds 16 april. De Bredase accountantskantoren denken dat de vouchers echt nodig zijn. "Ondernemers vinden het lastig om te investeren in een goede prognose", zegt Jerry van Leent van de corporate finance-adviestak van Van Oers. "Maar het is beter dan af te wachten op wat er gaat komen. Circa twintig procent van ons klantenbestand zit in de risicogroep van bedrijven. Daarvan heeft twee tot drie procent aangegeven hulp nodig te hebben, waarmee wij al in gesprek zijn om die te bieden." 

Volgens Van Leent zijn er maatregelen die tijdelijk ademruimte geven, zoals stopzetting van de huur, een NOW-aanvraag en uitstel van belastingafdracht. "Maar als deze situatie aanhoudt, verwacht ik nog een golf van problemen. Ondernemers met wie het nu nog goed lijkt te gaan, kunnen volgende week in financiële moeilijkheden komen. Op het moment dat ze vaste lasten niet meer kunnen betalen, moeten ze toch naar de bank of andere financiers."

Vooruitzichten

Zonder hulp van het accountantskantoor kan een hulpvraag aan banken moeilijk worden voor ondernemers, denkt De Jong. "Banken hebben gezegd dat ze er willen zijn voor ondernemers. Inderdaad hebben ze aflossingen opgeschort. Maar als het gaat om nieuwe financiering, dan gaat het minder gemakkelijk. Aanvragen blijven lang liggen, terwijl ondernemers geen tijd hebben. Wat banken van hen nodig hebben is een realistische liquiditeitsbegroting voor de komende zes maanden, plus een verwachting over de aflossing van de financiering." 

Banken willen vooral duidelijkheid over wat de vooruitzichten van ondernemers zijn, zegt Van Leent. "Veel hangt af van de intrinsieke gezondheid van bedrijven. Wie in de hoogconjunctuur nauwelijks winstgevend was, heeft nu een probleem. Maar wie terughoudend is geweest met dividend uitkeren, tijdig heeft bijgestuurd en gesnoeid heeft in de kosten, heeft voldoende kans om te overleven. Als zij laten zien dat zij water bij de wijn kunnen doen, bijvoorbeeld rond de managementvergoeding, de huur of een tijdelijke rekening-courant, dan vergroot dit de kans dat banken meewerken aan een verruiming van de financiering."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.