Nieuws

'Financiële afdelingen met aandacht voor technologie zijn flexibeler'

De financiële afdelingen bij bedrijven waar veel aandacht is voor technologie kunnen sneller omschakelen naar een overwegend digitale werkomgeving dan bedrijven die daarin achterlopen. Daarin is een skills-component ook essentieel, evenals aandacht voor het onderwerp bij het topmanagement.

Dat blijkt uit onderzoek onder 115 accountants in business door de NBA en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Professor Frank Verbeeten van de UvA onderzocht de impact van de coronacrisis op de financiële functie in bedrijven. Bijna 90 procent van de respondenten was volledig of in grote mate in staat om de omschakeling naar digitaal/online te maken; ongeveer 5 procent heeft grote problemen met de omschakeling ervaren, of wist die transformatie in het geheel niet te maken.

Grotere bedrijven waren beter in staat om de omslag te maken. Daarnaast blijkt dat als topmanagement van de organisatie veel aandacht heeft voor technologie, als de financiële functie al veel gebruik maakt van technologie en als er meer aandacht is voor een business partner rol van de financiële functie de omslag naar digitaal/online eenvoudiger te maken is.

Een meer ‘technologische’ financiële functie faciliteert wel de omslag naar digitaal en kan wellicht betere inzichten bieden, maar vergroot niet noodzakelijkerwijs de verwachte overlevingskansen van de organisatie. Dit laatste lijkt meer afhankelijk te zijn van de bedrijfstak waarin de organisatie opereert en het gehanteerde bedrijfsmodel.

Bedreiging

Uit de analyse blijkt verder dat ongeveer 10 procent van de respondenten de coronacrisis ziet als (grote) bedreiging voor de continuïteit, vooral vanwege een teruggang in de omzet. Ongeveer een derde van de participanten ziet de omzet aanzienlijk dalen ten opzichte van 2019; circa 10 procent van de respondenten verwacht dat die krimp groter is dan 25 procent van de omzet over 2019. Ruim 80 procent vindt dat hun organisatie (zeer) effectief omgaat met de Corona-crisis.

Webinar

Het onderzoek van Verbeeten maakt deel uit van een groter onderzoek naar technologie in de financiële functie. Dit onderzoek werd drie jaar geleden voor het eerst uitgevoerd en is dit jaar herhaald. Op 2 juli, tijdens het gratis Accounttech Webinar 'Technologie in de financiële functie', geeft Verbeeten inzicht in de uitkomsten van het onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.