Nieuws

Leden omarmen het NBA Helpt-programma

Hoe zijn nieuwe initiatieven door de NBA van het afgelopen jaar door de leden ontvangen? Worden nieuwe zaken zoals het NBA Helpt-programma, het nieuwe PE-systeem en de introductie van de nieuwe governance gewaardeerd? Dat en andere zaken onderzocht de afdeling Communicatie.

In maart 2020, kort na de corona-uitbraak, startte de NBA het project NBA HELPT met als inzet zoveel mogelijk accountants te ondersteunen in deze bijzondere periode. Hoe hebben de respondenten deze steun ervaren? Twee derde van de respondenten is bekend met het programma. De drie meest populaire onderdelen van het programma zijn: de NBA Helpt-webinars, NBA Publicaties en de FAQ's. Ruim 90 procent beoordeelt de NBA Helpt-webinars met een goed tot zeer goed. Veel leden vinden dat de NBA de hulp in het kader van de coronacrisis goed heeft aangepakt.

Het nieuwe PE-systeem - tevreden over de ondersteuning

Vanaf 2021 stapten alle accountants over op het nieuwe output-gerichte PE-systeem. De NBA zette in verband met deze overgang verschillende activiteiten op zoals de speciale webpagina www.nba.nl/pe en online voorlichtingswebinars. Wat vonden de respondenten van deze ondersteuning? Ruim 90 procent geeft aan dat de hulpmiddelen die de NBA biedt hen op weg hielp. Wel is er wat kritiek over de communicatie over het nieuwe PE-systeem, sommigen vinden dat er te weinig aandacht was om de noodzaak van de overstap naar het nieuwe systeem goed uit te leggen. Bovendien gebruikten ze de enquête om hun beklag te doen over het nieuwe PE-systeem.

Meer bekendheid nodig over de NBA Governance 3.0

Uiteraard is ook gevraagd naar de betrokkenheid bij de nieuwe governance. Want met de vorming van faculties en communities wil de NBA meer leden betrekken, motiveren en beter gebruikmaken van hun kennis en inzichten. Op de vraag wat men verwacht van de faculties geeft de overgrote meerderheid aan dat ze nog onbekend zijn hiermee, dus nog geen idee hebben. De komende maanden zal hierin verandering  komen omdat er dan meer duidelijkheid is over de plannen.

Het bestaan van het communityplatform is wel bekend, maar bijna 87 procent heeft zich nog niet aangemeld op het NBA Community Platform. De helft van de respondenten wil wellicht in de toekomst een bijdrage leveren, maar dat hangt af van de rol en de behandelde onderwerpen.  Men is wel complimenteus over het platform: zo vindt men het een goed initiatief, helpt in kennisdeling, is laagdrempelig, leerzaam en inspirerend.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.