Nieuws

'Steeds meer organisaties zoeken compliance-professionals'

Financiële instellingen als pensioenfondsen, vermogensbeheerders, accountancykantoren en fintechbedrijven mengen zich steeds vaker in de strijd om compliance-professionals, terwijl ook de banken nog volop aan het werven zijn.

Dat ziet recruitmentorganisatie Walters People. Compliance-professionals houden zich onder meer bezig met de strijd tegen witwassen en fraude, en het voorkomen van terrorismefinanciering, en daar is volgens Walters People bij een steeds grotere diversiteit aan bedrijven behoefte aan.

Volgens de recruitmentorganisatie verschuift de aandacht van de toezichthoudende organisaties van de grote banken nu steeds vaker ook richting andere instellingen. Kleinere banken waren al actief compliance professionals aan het werven, maar daar komen nu ook organisaties bij zoals fintechs, verzekeraars en pensioen- en beleggingsfondsen. Dat gebeurde volgens Walters People "eerst in plukjes, maar de laatste tijd in steeds groteren getale".

Ondanks de toenemende vraag bij andere organisaties nemen banken echter nog steeds de meeste compliance-professionals aan en Walters People verwacht niet dat dat de komende tijd zal veranderen. Banken zijn nog steeds bezig met het wegwerken van alle achterstanden op het gebied van compliance en wordt er ook ieder jaar meer gevraagd door de toezichthouders.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft volgens de recruitmentorganisatie nauwelijks effect op de vraag naar compliance-professionals. Waar verschillende banken recentelijk grote reorganisaties aankondigden, blijven deze specialisten buiten schot. Alleen voor compliance-posities waar de Nederlandse taal geen vereiste is en die bijvoorbeeld ingevuld kunnen worden door expats, waren er de afgelopen maanden iets minder vacatures.

Compliance-specialisten die van werkgever willen veranderen zullen door de grote vraag op weinig hindernissen stuiten, verwacht Walters People. "Met name professionals die bij banken grote organisaties doorlichten of specialisten die namens trustkantoren klanten screenen, kunnen door hun ervaring met complexe bedrijfsstructuren bijna overal terecht. Maar ook juniors kunnen vrij makkelijk een overstap maken."

Voor bedrijven wordt de strijd om talent alleen maar heviger, al wordt er wel vaker geïnvesteerd in automatisering. Daarnaast is een loopbaan binnen compliance populairder aan het worden, waardoor er steeds meer specialisten op de markt komen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.