Nieuws

Uitstel erfbelasting mogelijk in schrijnende situaties

Vanaf 1 juli kan de Belastingdienst uitstel van erfbelasting geven voor minimaal vijf jaar om zo schrijnende situaties te voorkomen.

Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Vijlbrief loopt met deze beleidswijziging vooruit op wetgeving die in 2023 moet worden ingevoerd. De beleidswijziging is een direct gevolg van een nieuwsbericht over een 13-jarige jongen die dreigde het huis van zijn ouders te moeten verkopen om erfbelasting te kunnen betalen.

In de oude situatie hebben kinderen niet per definitie recht op uitstel van de erfbelasting. Daar komt nog bij dat er bij langdurig uitstel rente wordt berekend. Vijlbrief schept met een beleidsbesluit nu de mogelijkheid om vijf jaar of langer uitstel te verlenen zonder dat er invorderingsrente wordt berekend. "Ik vind het namelijk belangrijk dat de wet en het beleid in deze gevallen nadrukkelijk rekening houden met de tragische situatie waarin kinderen dan verkeren", aldus Vijlbrief.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.