Nieuws

Dassen: 'Rule of law' is belangrijkste houvast voor ASML

De geopolitieke uitdagingen zijn voor een hightechbedrijf als ASML "niet voor de poes". De multinational uit Veldhoven houdt bij de afweging van ideologische en economische belangen vooral vast aan de wet, aldus cfo Roger Dassen.

De voormalig topman van Deloitte, sinds enkele jaren cfo bij ASML, sprak op 1 november tijdens een hybride symposium van Eumedion, de belangenorganisatie van institutionele beleggers.
Dassen gaf een inkijkje in de dynamiek van chipmachinebouwer ASML, een bedrijf dat wereldwijd zakendoet en daarbij te maken heeft met geopolitieke spanningen en protectionistische maatregelen, vraagstukken rondom energiegebruik, werkgelegenheid, de rol van de onderneming in het ecosysteem in de regio Veldhoven en meer.

"Veel van wat technologie doet, helpt de mensheid verder, is het diepe geloof dat veertigduizend ASML'ers hebben", aldus Dassen. De nieuwe generatie chipsmachines van het bedrijf is zestig procent efficiënter dan de vorige generatie en dat is een goede zaak, want "ze lusten wel een slokje", zo stelde hij.

Afwegingen

Het bedrijf moet telkens afwegingen maken tussen ideologische en economische belangen. Komen chips gemaakt met ASML-machines uiteindelijk terecht in wapensystemen of afluisterapparatuur? Voor het bedrijf is het "simpelweg niet te doen" om dat bij te houden, want de toepassing van chips is uiteindelijk aan de gebruikers van de machines. "Wij weten niet of die chips straks in een ruitenwissermotor, een pacemaker of in een militaire raketmotor terecht komen", zei Dassen.

Belangrijkste houvast voor ASML is "de rule of law, wat zegt de wet?", stelde de cfo. Tegelijk doet het bedrijf er veel aan om beleidsmakers van de juiste informatie te voorzien en te zorgen dat wetgeving goed doordacht en in de praktijk werkbaar is. "We zijn onszelf donders goed bewust dat onze technologie landen in staat stelt om een voorsprong te nemen."
De geopolitieke uitdagingen zijn "niet voor de poes", aldus Dassen. Dat landen in Europa en de VS in reactie op de huidige internationale spanningen bij de productie van chips meer self supporting willen zijn, "vinden wij bij ASML niet erg".

Familiefoto

Lars Dijkstra, bestuursvoorzitter van Eumedion, stelde tijdens het symposium dat van ondernemingen meer en meer wordt verwacht dat ze bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke problemen. Maar ook institutionele beleggers moeten zich uitspreken over maatschappelijke kwesties.
Dat is voor Eumedion reden om de eigen missie en strategie opnieuw tegen het licht te houden. "De kernvraag voor mij persoonlijk is: als mijn kleinkinderen straks met mijn kinderen voor onze familiefoto staan, wat antwoorden mijn kinderen dan op de vraag of opa wel genoeg heeft bijgedragen aan de oplossing?"
Thema van het Eumedion-symposium was In dialoog blijven of weggaan? Dilemma's bij maatschappelijk verantwoord ondernemen en beleggen. Het symposium is terug te kijken via de website van Eumedion.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.