Nieuws

Accountantskamer: tuchtklacht oud-NBA-directeur grotendeels ongegrond

De Accountantskamer heeft een tuchtklacht van Harm Mannak, voormalig algemeen directeur van de NBA, tegen vijf (oud) bestuursleden grotendeels ongegrond verklaard.

Mannak werd in het najaar van 2019 door het bestuur van de NBA geschorst, na berichtgeving in de media over zijn relatie met het techbedrijf Keencorp, waaraan ook voormalig Enron-cfo Andy Fastow verbonden is. Fastow werd eerder vanwege boekhoudfraude bij Enron tot een jarenlange celstraf veroordeeld. Na onderzoek vertrok Mannak met een vaststellingsovereenkomst.

Volgens Mannak zouden de vijf (oud) bestuursleden van de NBA in de periode van zijn schorsing tot aan zijn vertrek bij herhaling tuchtrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld. Voor hem reden om een tuchtzaak aan te spannen, die op 17 december vorig jaar bij de Accountantskamer in Zwolle diende.

De Accountantskamer vindt het overgrote deel van de klachten ongegrond. Eén deelklacht is gegrond verklaard: Het punt dat Mannak voorafgaand aan en over de op non-actiefstelling volgens de Accountantskamer gehoord had moeten worden.

De Accountantskamer stelt hierover: "Het is begrijpelijk dat betrokkenen voortvarend hebben willen handelen, zij het op het punt van de non-actiefstelling te voortvarend." Op dat punt is het fundamentele beginsel van professionaliteit geschonden. De Accountantskamer legt de vijf (oud) bestuursleden hiervoor een waarschuwing op.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.