Nieuws

Accountants: oorlog Oekraïne bedreigt Europees herstel

Hoge energieprijzen en een mogelijke Duitse recessie als gevolg van de Russische oorlog tegen Oekraïne kunnen de Europese economie ernstig hinderen.

Dat concluderen accountants in de Global Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van IMA en ACCA onder meer dan duizend accountants, waaronder meer dan 150 cfo's, die kort voor en kort na de Russische invasie werd afgenomen.

Het wereldwijde herstel van de economie zet volgens de respondenten op een bescheiden schaal door. De verwachting is echter dat Duitsland, de grootste handelspartner van Nederland, in een recessie zal belanden, wat directe impact heeft op de Nederlandse economie. Hoewel een wereldwijde recessie niet verwacht wordt, is het duidelijk dat de economie niet zo hard zal groeien als voorspeld.

Als gevolg van de hoge inflatie, bevindt de GECS-bezorgdheidsindex over de operationele kosten zich, na een flinke sprong in het afgelopen kwartaal, op een recordniveau. Naast de inflatie is ook het arbeidstekort een reden voor de hoge mate van bezorgdheid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.