Nieuws

Bevriezen Russische tegoeden gaat nog steeds moeizaam

Nederlandse financiële instellingen hebben inmiddels ruim 632 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren, in het kader van de sancties die van kracht zijn tegen Rusland. Maar nog altijd blijft Nederland achter bij andere landen.

Naast de 632 miljoen aan bevroren tegoeden is ook voor ruim 274 miljoen euro aan financiële transacties tegengehouden, schrijft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Twee weken geleden stond de teller op 516 miljoen euro.

In sommige andere Europese landen is echter veel meer Russisch geld bevroren. In Frankrijk is dat al ruim 22 miljard, al betreft het leeuwendeel daarvan tegoeden van de Russische centrale bank. In België gaat het om tien miljard euro. "Dit kan verklaard worden door de positie die België inneemt in de mondiale effectenhandel en het internationale betalingsverkeer", schrijft Hoekstra.

De minister spreekt tegen dat gesanctioneerde Russen de sancties hier systematisch ontlopen. "Uit onderzoek en navraag komt naar voren dat er geen sprake lijkt te zijn van substantiële niet bevroren bezittingen van gesanctioneerde (rechts)personen."

'Vogel al gevlogen'

Op BNR Nieuwsradio toont sanctierechtadvocaat Heleen over de Linden zich echter kritisch over de Nederlandse invulling van het sanctiebeleid. "Ik denk dat hier duidelijk iets is misgegaan, want dit is gewoon een heel erg laag bedrag." Zij benadrukt dat het gaat om tegoeden van multimiljardairs. "We kunnen zeggen: 'Het is meer dan een paar weken geleden en we hebben nog wat financiële transacties tegengehouden, dus het gaat de goeie kant op’. Maar ik denk eerlijk gezegd dat de vogel al gevlogen is."

Volgens Over de Linden bemoeilijkt het Nederlandse fiscale stelsel een effectieve aanpak en is sprake van "schimmige constructies" waarbij wereldwijd allerlei entiteiten gelden moeilijk traceerbaar maken. "Ik denk dat ze in de begindagen dat ze op de sanctielijst zijn geplaatst, heel veel hebben weggehaald. En dat is logisch, want je gaat niet meewerken aan je eigen veroordeling."

Niet vlot genoeg

Ondanks aanstelling van oud-minister Stef Blok als sanctiecoördinator gaat de uitvoering van het sanctiebeleid niet vlot genoeg, aldus Over De Linden bij BNR. "Ik denk dat we te laat zijn. De Tweede Kamer gaat nu twee weken met reces en de Russen zitten ondertussen niet stil. We zijn te laat en we hebben nog andere problemen, zoals hoe we dat bevriezen gaan omzetten in confisqueren."
Volgens de sanctiespecialist loopt Nederland "erg achter de feiten aan".

Bron: ANP/BNR

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.