Nieuws

Ramadan vraagt wat extra aandacht van werkgever

Op 2 april is de jaarlijkse ramadan van start gegaan. Organisaties als de Kamer van Koophandel en de ArboUnie pleiten voor extra aandacht vanuit werkgevers.

De ramadan geldt als tijd van bezinning, zelfreflectie, liefdadigheid en saamhorigheid. Honderdduizenden moslims in Nederland doen mee aan de vastentijd en onthouden zich een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang van eten en drinken.

Bedrijven zijn werknemers gedurende deze periode in principe geen aanpassing in werk, werktijden of werkplek verschuldigd. Maar veel werkgevers houden wel rekening met medewerkers die willen vasten.

Afspraken maken

“Maak afspraken met je medewerkers over roosters en werktijden”, aldus de ArboUnie. “Je kunt ze bijvoorbeeld de gelegenheid geven om hun lunchpauze over te slaan en in plaats daarvan eerder te beginnen of langer door te werken. Zodat ze aan het begin of eind van de dag een uurtje extra hebben om te rusten.”

Ook wordt geadviseerd om medewerkers die vasten wat extra in de gaten te houden en af en toe te informeren hoe het gaat. “Ook daarmee toon je goed werkgeverschap en je kunt altijd nog ingrijpen, mochten er problemen ontstaan.”

De Kamer van Koophandel benadrukt dat werknemers recht hebben op pauze en dat de Wet Gelijke Behandeling voorschrijft dat een organisatie werknemers niet mag verbieden te bidden op het werk. Ook de KvK pleit voor begrip, respect en extra aandacht.

Focus juist beter

“In het begin is het soms even vechten tegen het slaapgebrek en het hongergevoel”, aldus een arts van ArboUnie. “Dat kun je vergelijken met de 4-uurdip die iedereen kent. Veel impact heeft dat niet; je kunt prima functioneren zonder eten.”

Een vastende accountant bevestigt dat. “De eerste dagen moet ik afkicken van koffie, in combinatie met honger.” Tegelijk is de focus tijdens de werkdag volgens hem eerder beter dan slechter tijdens de ramadan. “Ik hoef niet te denken aan eten of drinken en ben minder snel afgeleid. Wel ben ik aan het einde van de dag uitgeput, dus verwacht niet dat ik overwerk.”

Veel gesprekken voeren valt soms zwaarder, maar het is wel “een heerlijke periode om veel te lezen, te reviewen en memo’s te schrijven”. De accountant omschrijft het als geheel als een prachtige maand. “Als je dat voor ogen houdt, is alles relatief.”

Op de laatste dag wordt de ramadan afgesloten met Eid-ul Fitr, het Suikerfeest. Dat begint dit jaar op de avond van 1 mei.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.