Nieuws

Verbod op dienstverlening door trustkantoren gericht op Russische geldstromen

Dienstverlening door trustkantoren gericht op Russische geldstromen wordt als gevolg van de inval in Oekraïne verboden. Een wetsvoorstel hiervoor wordt voor spoedadvies voorgelegd aan de Raad van State. Het verbod verplicht tot het beëindigen van de dienstverlening. Het leidt niet tot meer bevriezingen.

Zo komt er een verbod om trustdiensten te verlenen aan personen en bedrijven die gevestigd zijn of een uiteindelijk belanghebbende (UBO) woonachtig in Rusland of Wit-Rusland. Hierdoor wordt het moeilijker om via Nederland te opereren. Zij kunnen niet meer worden gefaciliteerd door trustkantoren in Nederland en moeten de vestiging, administratie en het beheer van de rechtspersoon zelf regelen.

Deze maatregelen zouden bij voorkeur in Europees verband worden geregeld, meent het kabinet. Omdat het onzeker is of dat op korte termijn lukt wordt nationale spoedwetgeving voorbereid. De ministerraad heeft op voorstel van minister Kaag van Financiën ingestemd met dit wetsvoorstel. Na een spoedadvies van de Raad van State wordt het ingediend bij de Tweede en Eerste Kamer.

Doorstroomvennootschappen

In het wetsvoorstel wordt ook een verbod geregeld om doorstroomvennootschappen aan te bieden en om trustdiensten te verlenen met betrokkenheid van derde-hoogrisicolanden op witwasgebied, of non-coöperatieve landen op belastinggebied.

Doorstroomvennootschappen zijn rechtspersonen die behoren tot de groep van het trustkantoor en die worden gebruikt om cliëntgelden, zoals dividenden of royalty’s, voor fiscale doeleinden 'doorheen te laten stromen'. Daarom wordt voorgesteld om het beroeps- of bedrijfsmatig gebruik van doorstroomvennootschappen door trustkantoren geheel te verbieden. Deze maatregel is eerder door het vorige kabinet aangekondigd.

Bron: Rijksoverheid

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.