Nieuws

Kabinet trekt miljoenen uit om bedrijven aan energiebesparingsplicht te houden

Het kabinet trekt de komende vier jaar bij elkaar 56 miljoen euro extra uit, voor handhaving van de energiebesparingsplicht voor bedrijven.

Het geld is bedoeld voor versterking van de omgevingsdiensten, die er namens gemeenten en provincies op toezien dat bedrijven zich houden aan milieuregels en voorwaarden voor vergunningen.

Naast extra geld krijgen de omgevingsdiensten er ook bevoegdheden bij. Zo kunnen zij straks verbruiksgegevens direct opvragen bij netbeheerders. Dat voorkomt slepende procedures tegen bedrijven die deze cijfers zelf niet willen verstrekken.

Verplicht onderzoek naar verduurzaming

Voor grootverbruikers introduceert klimaat- en energieminister Rob Jetten Jetten een verplicht vierjaarlijks onderzoek naar de verduurzaming van het energiegebruik. Dat komt in de plaats van de informatieplichtrapportage, voor wat betreft het procesgebonden energiegebruik.

Grootverbruikers zijn straks verplicht procesmaatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder te identificeren, op te nemen in een uitvoeringsplan en uit te voeren. Een nadere invulling van de randvoorwaarden waaraan het onderzoek moet voldoen, legt minister Jetten deze zomer ter consultatie voor. Hij sluit daarbij zoveel mogelijk aan bij de eisen van de energie-audit die een deel van de bedrijven uit deze doelgroep al moet uitvoeren, op grond van de Europese energie-efficiëntie richtlijn.

Investeringen

Bedrijven komen straks ook niet meer onder investeringen uit die hun verbruik helpen verduurzamen, door een overstap van fossiele naar hernieuwbare energie. Daarbij geldt ook als criterium dat een maatregel genomen moet worden als die zich binnen vijf jaar uitbetaalt.

Ook voor bedrijven die tot dusver uitgezonderd waren, omdat zij vallen onder het Europese systeem voor handel in uitstootrechten (ETS), gaat de energiebesparingsplicht nu toch gelden. Datzelfde geldt mogelijk voor de glastuinbouw.

Minister Jetten is daarnaast in overleg met brancheverenigingen, over hoe bedrijven te stimuleren om zowel verplichte als bovenwettelijke energiebesparende maatregelen te treffen. Hij refereert in zijn brief aan de Tweede Kamer aan instrumenten als de Digitale Bespaarassistent van MKB Nederland.

Brief minister Jetten: Aanscherping energiebesparingsplicht

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.