Nieuws

Aantal vertrouwenspersonen in vijf jaar ruim verviervoudigd

Het aantal vertrouwenspersonen in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors gestegen. Begin 2018 waren er 199 vertrouwenspersonen ingeschreven bij de de Kamer van Koophandel (KVK), in het vierde kwartaal van dit jaar zijn dat er 889. Dat zijn er bijna vierenhalf keer zoveel.

Voorzitter Inge te Brake van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) zegt sinds het ontstaan van de MeToo-beweging een toename te zien. "Maar na de gebeurtenissen bij het televisieprogramma 'The Voice of Holland' en alles wat daarna nog bekend werd, steeg het aantal helemaal enorm."

Volgens Te Brake bracht de MeToo-beweging ook in ons land enig bewustzijn in organisaties, "maar dat kon men nog wegschuiven. Na alle misstanden hier in Nederland, valt er niets meer te ontkennen en groeit het bewustzijn dat we een maatschappelijk probleem hebben en ook weten we dat het in alle organisaties voorkomt."

Diverser

In het begin waren vertrouwenspersonen voornamelijk vrouwen. Maar de voorzitter ziet daarin verandering komen en de LVV steeds diverser worden. "Nu zien we ook steeds meer mannen, jonge mensen en mensen vanuit diversiteit vertrouwenspersoon zijn. Hier zijn we uiteraard erg blij mee." De meeste vertrouwenspersonen zitten in de provincie Zuid-Holland, namelijk 180, blijkt uit het onderzoek van de KVK. Vijf jaar geleden waren dat er nog negentien.

De aandacht voor grensoverschrijdend gedrag dringt ook door tot accountantskantoren, bleek dit najaar onder meer uit een artikel in het magazine Accountant. Het verplicht aanstellen van een vertrouwenspersoon is in de maak als onderdeel van nieuwe regelgeving.

Bron: ANP/KVK

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.