Nieuws

CPB: Minder economische groei, armoede en overheidstekort vragen aandacht

De economie groeit in 2023 met 0,7 procent en in 2024 met 1,4 procent. De koopkracht herstelt iets in 2024, na een eerdere daling, dankzij de stijgende lonen. Maar zonder aanvullend beleid groeit het aantal mensen in armoede tot meer dan vijf procent van de bevolking.

Dat blijkt uit de concept-Macro Economische Verkenning 2024 van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens het CPB kan zo'n 5,7 procent van de totale bevolking en zeven procent van de kinderen zonder extra beleid onder de armoedegrens terechtkomen, omdat verschillende lopende regelingen aflopen vanaf 1 januari 2024.

"Ook op de middellange termijn blijft de armoede licht oplopen", aldus het planbureau in de zogenoemde 'augustusraming'. "Om dit tegen te gaan is structureel beleid nodig." Tegelijkertijd moet het kabinet daarvoor wel geld vinden, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Het is volgens het CPB onverstandig om geld voor het beleid te vinden door de staatsschuld, die toch al groeit, verder te laten oplopen.

Koopkracht

De koopkracht gaat in 2023 iets achteruit: 1,1 procent. Maar in 2024 hebben huishoudens juist weer wat meer te besteden. Volgens jaar groeit de koopkracht met 1,9 procent, verwacht het CPB in de raming. De vooruitblik vormt de basis voor de onderhandelingen van het kabinet over de begroting van volgend jaar. Die onderhandelingen beginnen eind augustus.

Het huishoudboekje van de overheid verdient specifiek aandacht, zegt het CPB: De overheidsfinanciën verslechteren op korte termijn. Het volgen van de begrotingsregels is dus belangrijk, om te voorkomen dat het kabinet straks te weinig buffers heeft om klappen van eventuele crises op te vangen.

De afgelopen jaren was niet alleen sprake van hoge rentes, ook bleef veel overheidsgeld op de plank liggen omdat het kabinet het niet uitgegeven kreeg. Het planbureau gaat er in zijn augustusraming vanuit "dat de overheid er steeds beter in zal slagen de geplande uitgaven te realiseren, waardoor het overheidstekort verder toeneemt tot 3,9 procent in 2028 en de overheidsschuld stijgt".

Groei economie

Het CPB verwacht dat de economie in 2023 'slechts' met 0,7 procent groeit, hoewel de groei weer toeneemt in 2024 naar 1,4 procent. Het CBS gaf recent al aan dat Nederland in een lichte recessie is terechtgekomen.

Hoewel de groei terugvalt, benadrukt het CPB dat de Nederlandse economie de afgelopen jaren "veerkrachtig" was en meerdere grote schokken goed kon opvangen. Het tekort aan arbeidskrachten in veel sectoren zorgde ervoor dat massaontslagen uitbleven. "Deze economische afkoeling zorgt er voor dat de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie enigszins afnemen", voegt het CPB daaraan toe.

Bron: ANP/CPB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.