Nieuws

Baas Shell Nederland: 'Samen optrekken met Extinction Rebellion'

Milieuorganisaties die energiebedrijven via de rechter willen dwingen hun duurzaamheidsbeleid aan te passen, schaden het vestigingsklimaat in Nederland. Daarom kunnen energiebedrijven beter samenwerken met de millieuorganisaties.

Dat zegt Frans Everts, de president-directeur van Shell Nederland, in een interview met De Telegraaf. Shell werd in 2021 door de rechter verplicht om de CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent terug te brengen ten opzichte van 2019. De zaak was onder meer aangespannen door Milieudefensie. In april dient het hoger beroep van Shell tegen het vonnis.

Shell is het er niet mee eens dat één bedrijf de uitstoot van al zijn klanten omlaag moet brengen, terwijl anderen dat niet hoeven te doen. "Zo'n aanpak is contraproductief", stelt Everts in de krant. "Stel dat Shell zijn benzinestations sluit, het enige wat er dan gebeurt, is dat de klant doorrijdt naar een benzinestation dat die verplichting van minder uitstoot niet heeft."

Overleg

Als de milieuorganisaties ook andere energiebedrijven gaan dagvaarden, lost dat het probleem niet op, aldus Everts. "Dan gaan klanten ook naar een ander. Daarmee schaad je wel het vestigingsklimaat in Nederland."

Shell wil graag met milieuorganisaties in overleg over samenwerking. "We hebben hetzelfde einddoel: in 2050 netto geen CO2-uitstoot meer", zegt Everts. "Het debat hierover is gepolariseerd, wij willen in gesprek, discussiëren, standpunten begrijpen."

Milieuorganisaties slaan uitnodiging af 

Milieuorganisaties laten weten niets te voelen voor samenwerking met Shell. Zij zullen een uitnodiging afslaan om met Shell-topman Frans Everts te gaan praten. "Wij gaan niet praten met een bedrijf dat niet handelt in de lijn van het klimaatakkoord", zegt een woordvoerder van Milieudefensie.

Extinction Rebellion heeft ook niets tegen Shell te zeggen, laat een woordvoerder weten. "Shell weet al jaren wat er aan de hand is. Praten is vertragen en heeft tot dusver niets opgeleverd. We zijn al een keer ongevraagd bij hen op bezoek geweest, dat vinden wij een betere manier om met Shell te communiceren."

Ook de overige partijen die betrokken waren bij de rechtszaak tegen Shell zien niets in gesprekken met het concern. Greenpeace wil best praten, maar volgens een woordvoerder is gebleken dat het concern niet luistert:"Al heel lang niet”. Samenwerken met Shell "klinkt als een grote grap", zegt een woordvoerder van Fossielvrij.nl. "Waarom zouden wij willen praten met een bedrijf dat zijn duurzaamheidsambities alleen maar naar beneden bijstelt?"

Milieudefensie laat weten het hoger beroep in april "met vertrouwen" tegemoet te zien.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.