Nieuws

NZa berispt zorgverzekeraars om 'niet nakomen zorgplicht'

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt twee zorgverzekeraars een formele maatregel op, voor het niet nakomen van hun zorgplicht. De toezichthouder verwacht dat de verzekeraars de komende maanden verbeteringen doorvoeren, om bijvoorbeeld wachtlijsten in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg terug te dringen.

De grootste verzekeraars van het land zijn Achmea, CZ, Menzis en VGZ. Voor alle vier ziet de NZa, na uitgebreid onderzoek, verbeterpunten. Ze moeten de "knelpunten in het aanbod" van zorg beter in beeld brengen en op basis daarvan actie ondernemen.

Maatregelen

Twee van de verzekeraars, CZ en Menzis, schieten volgens de NZa dusdanig te kort, dat ze een formele maatregel kregen opgelegd. "Bij ons gaat het vooral over beter registreren, daar hebben ze een punt. Dat moeten we beter doen", erkent een woordvoerster van CZ. Tegelijkertijd kan de verzekeraar niet zomaar "een blik opentrekken of die zorg zelf gaan verlenen".

Menzis laat weten dat het de zorgplicht "als vanzelfsprekend serieus" neemt. De zorgverzekeraar, waar bijvoorbeeld ook het label Anderzorg onder valt, gaat "zo snel als mogelijk" in gesprek met regionale zorgaanbieders over mogelijkheden voor verbetering.

De NZa zelf heeft de inhoud van de aanwijzingen nog niet bekendgemaakt. De verzekeraars krijgen eerst zes maanden de tijd om verbeteringen door te voeren. Pas als ze dat onvoldoende doen, kan publicatie volgen.

Onderzoek

Voor het onderzoek is door de NZa in kaart gebracht of zorgverzekeraars proactief te werk gaan, als het gaat om het nakomen van hun zorgplicht. De autoriteit keek naar wat zorgverzekeraars doen om in beeld te krijgen wat de regionale zorgbehoefte en het zorgaanbod is en de eventuele knelpunten die zij daar zien.

Ook is de proactieve houding van zorgverzekeraars onderzocht rondom hun regierol in de regio en het terugdringen van wachtlijsten en wachttijden. De NZa heeft de vier zorgverzekeraars, net als brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, een brief gestuurd met de onderzoeksresultaten. 

"De toegang tot zorg is geen vanzelfsprekendheid meer", benadrukt de NZa. De autoriteit verwacht van zorgverzekeraars dat zij "de zorgvraag en het zorgaanbod in de regio goed in de gaten houden en hierop sturen". Verzekerden moeten "tijdige, bereikbare en passende zorg" krijgen, aldus de toezichthouder.

Bron: ANP/NZa

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.