Opinie

VGC-humor

Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest over de Verordening gedragscode (VGC). Deze zou te breedvoerig zijn, onduidelijke definities bevatten en bovenal een verzwaring van het regelregime voor veel accountants betekenen.

Marcel Pheijffer

Teneinde de inhoud van de VGC bij iedere accountant te laten beklijven, heeft het Koninklijk NIVRA besloten de VGC-cursus in het kader van de permanente educatie verplicht te stellen.

Ik treed regelmatig als docent in deze cursus op. Meestal voor groepen interne accountants, soms voor openbaar accountants en een enkele keer voor bijvoorbeeld interim-managers. De cursus levert altijd debat en soms heftige discussie op. Door vooral de nadruk te leggen op de geest van de nieuwe regels en door enigszins relativerend te zijn valt de kritiek van cursisten op de VGC mij mee. Soms ontspinnen zich leuke taferelen. Een voorbeeld.

Tijdens een VGC-cursus voor interim-managers nam een cursist na drie kwartier het woord: "Meneer Pheijffer, u doet goed uw best en ik kijk u er niet op aan. Maar ik vind deze gedragscode echt onzinnig. Bovendien heb ik er niets aan in mijn werk. Sterker nog: ik gebruik mijn titel eigenlijk nooit." Na een korte stilte vervolgde hij met: "Succes met de cursus, maar ik ga weg. Ik ga me laten uitschrijven."

Enigszins verbouwereerd zocht ik naar woorden. Ik kreeg hulp van een andere cursist: "Mijn beste, blijf toch lekker zitten en blijf in het accountantsregister. Het ergste dat je kan gebeuren is dat je voor de tuchtrechter wordt gesleept en dat je wordt uitgeschreven. Maar dan ben je minimaal drie jaar verder. Kan je nog even lekker van je zuurverdiende titel profiteren en genieten!"

Eenieder, ook de kritische cursist (hij bleef zitten!), moest er hard om lachen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.