Opinie

ZOUT

Ik sta erom bekend niet altijd even complimenteus te zijn in de richting van de grote accountantskantoren. Dat zal met beroepsdeformatie - eens een fraudejager, altijd een fraudejager - te maken hebben. Enfin, vooralsnog koester ik mijn reputatie.

Maar in dit weblog wil ik nu wel eens complimenteus zijn. Zeer zelfs, en welgemeend. In de richting van KPMG. Dit kantoor maakt een in mijn ogen kwalitatief hoogwaardig periodiek: ZOUT. Prikkelend, creatief, kritisch en met een voor een accountants(kantoor) ongekend brede blik. Het verschijnt eens per kwartaal.

Indien u contact opneemt met KPMG kunt u zich kosteloos - vreemd eigenlijk voor een accountants(kantoor) - tot abonnee verheffen. Moet u zeker doen. Geeft altijd food for thought.

Hierbij een aantal citaten uit de laatste uitgave (januari 2008):

'De tijd dat je op een avond een jaarverslag kon lezen, is voltooid verleden tijd. De huidige overkill aan gevraagde en geleverde informatie heeft een negatief effect op de statuur van je bedrijfsrapportage. Dat gaat veel verder dan alleen je verslag. Je bent gedwongen op heel veel manieren over heel veel onderwerpen verantwoording af te leggen. Alsof dat ertoe zou bijdragen dat bepaalde risico's beperkt worden. Het zijn ook veel 'single issue-belanghebbenden' die je moet bedienen.'
Ad Scheepbouwer, ceo KPN

'In mijn ondernemerstijd beschouwde ik de accountant als een vriend. We trokken intensief samen op, deden gezamenlijk onderzoek en ontwikkelden oplossingen waar beide partijen zich in konden vinden. De externe accountant functioneerde bijna als de interne accountantsdienst. Onderneming en accountant verkeren anno 2007 in een volledig verzakelijkte, wat vervreemde verhouding met elkaar. Begrijpelijk, maar wel jammer.'
Ton Risseeuw, voorzitter raad van commissarissen KPN

'Ik vraag dikwijls in gedachten terug te gaan naar de twee broertjes Wright die in 1903 het eerste vliegtuig de lucht in kregen. Dat waren twee fietsenmakers. Stel dat die twee eerst een vergunning hadden moeten aanvragen om de lucht in te gaan. Ik zie al hoe dat was verlopen: een regelgever had de risico's gecalculeerd en de mannen vervolgens voor gek verklaard. Het vliegtuig was er dan nooit gekomen.'
Nout Wellink, president DNB

Ik ben het van harte eens met Scheepbouwer. Moest glimlachen om Wellink. En Risseeuw? De accountant als 'vriend'? Zou Limperg zich omdraaien in zijn graf als hij dat zou horen?

Ik zou als accountant in ieder geval Risseeuws vriend niet willen zijn. Ben liever onafhankelijk van mijn klanten. Bij zo'n houding voel ik mij meer thuis. Wel begrijp ik zijn noodkreet over de verzakelijkte houding tussen onderneming en accountant. Dat moet niet doorslaan. En daar neigen we in het huidig tijdsgewricht toch wel eens naar.

Een mooi thema om eens een seminar over te organiseren. De titel? 'De accountant: vriend of vijand?'. Of iets neutraler: Nothing personal. Strictly business.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.