Opinie

Over een mooie Accountantsdag en Hollandse kaasmeisjes

De jaarlijkse Accountantsdag zit er weer op. Het was een mooie dag, waarmee het Koninklijk NIVRA goed heeft gescoord. Voor mij enigszins verrassend was de opkomst, een kleine 1.200 man, groter dan ooit. Verrassend omdat het thema van de dag, ‘Hoe wel vaart Nederland?', vooral aan de publieke sector raakt. En dat roept normaliter niet bij iedereen warme gevoelens op.

Deloitte-voorman Roger Dassen verzorgde een puike en tot nadenken aanzettende presentatie over de staatsbalans. Hij plaatste een aantal kanttekeningen bij die balans, die je haast zou kunnen opvatten als side letters. Bijvoorbeeld als het gaat om de niet uit de balans blijkende verplichtingen aangaande de effecten van de vergrijzing, met name op het punt van de AOW-rechten. 

Een panel met Bernard Wientjes, Agnes Jongerius, Bas Jacobs en Frans Weekers mocht op de gepresenteerde bevindingen reageren. Het gaf een mooi beeld tussen de technocratisch ogende benadering van accountants en de politieke ambities en het opportunisme van de pannelleden. 

Je kunt dat negatief duiden en wijzen op de kloof tussen accountants en het maatschappelijk verkeer. Maar zo voelde dat gisteren duidelijk niet. Het accountantsberoep ging in debat met het maatschappelijk verkeer en reikte enig food for thought aan. En zo hoort het. 

De directeur-generaal Rijksbegroting, Laura van Geest, gaf in een subsessie aan dat de ambtelijke top voornemens is drie concrete aanbevelingen die door het accountantsberoep werden aangereikt over te nemen. Het waren niet de zwaarste punten, maar toch. 

Publiekstrekker Wouter Bos groeit in zijn rol als minister én staatsman. Zijn verhaal was duidelijk en bevatte enige goede boodschappen. Zo wees hij erop dat we weer op zoek moeten gaan naar de balans tussen ‘controle en vertrouwen'. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt als het gaat om het concept Horizontaal Toezicht dat de Belastingdienst momenteel uitdraagt. In dat concept gaat het vooral om vertrouwen en veel minder om controle. 

Bos maakte een belangrijk statement aangaande de onlangs door NIVRA en NOVAA getekende intentieverklaring tot fuseren. Indien het zover mocht komen zal hij ervoor zorgen dat er één accountantswet komt. Een steungebaar van de bewindsman, die de fusie dus wel ziet zitten. 

Uiteraard kreeg het accountantsberoep ook - van dagvoorzitter Peter van Ingen en Rekenkamer-voorzitster Saskia Stuiveling - enige lessen mee en werden kritische vragen gesteld. Over de rol van de accountant - hoe kan het ook anders - bij de huidige financiële turbulentie. Maar echt spetterend werd het op dit punt niet. 

Kortom: een nuttige dag voor de aanwezigen. Wat mij betreft viel alleen Agnes Jongerius wat uit de toon. Ze zocht te lang naar woorden en haar opmerkingen waren te weinig concreet. 

De gastvrouwen op de Accountantsdag, Hollandse kaasmeisjes, konden het mannelijk publiek bekoren. Zij waren als zalf voor brandende ogen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.