Opinie

Verdriet en vreugde

De frequente lezer van deze weblog heeft al even niet meer van mij vernomen. Tegen mijn gewoonte in. Normaliter produceer ik elke vier werkdagen een weblog. Het heeft door persoonlijke omstandigheden ditmaal drie weken geduurd. Mijn zoon Daan (4 jaar) heeft een ernstig ongeluk gehad. Twee weken intensive care en vier operaties later kunnen we weer vooruit kijken. Met deze weblog pik ik de draad weer op.

In voornoemde periode verscheen het boek Commissaris van nu, met als ondertitel Gevaarlijke gedachten voor commissarissen. Samen met Nyenrode-collega Fred van Eenennaam voerde ik de redactie van dit boek. Wij zijn blij dat het er is en hopen ermee een zinvolle bijdrage te leveren aan het debat over corporate governance. 

‘Corporate governance is een toneelstuk waar acteurs teksten uitspreken die naadloos passen in wat het publiek verwacht. Op het toneel wordt een beeld gecreëerd van transparantie, matiging, verbeterende interne controle en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Acteurs spreken op het juiste moment over Tabaksblat, citeren Sarbanes-Oxley, benadrukken om de paar zinnen het belang van compliance en geven het belang aan van maatschappelijk verantwoord ondernemen', aldus Bob Hoogenboom in zijn bijdrage aan de bundel. 

Commissaris van nu richt zich met name tot commissarissen en bestuurders. 

De auteurs reiken ‘gevaarlijke gedachten' aan. Het zijn gedachten die de commissaris als toezichthouder en de bestuurder als onder toezicht gestelde aan het denken moeten zetten, hen moeten inspireren en uitdagen zich te verdiepen en zich wellicht ook op onbekend terrein te begeven. 

Daarnaast is de bundel geschikt voor belangstellenden die zich willen verdiepen in de dynamiek en dilemma's van commissarissen en bestuurders. 

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.