NIVRA

Over de tweede man en journalistieke vrijheid

In de jongste editie van 'de Accountant' vroeg de redactie mij in de rubriek 'Zes vragen aan': Waarmee gaat u in 2009 de krant halen?

Ik antwoordde dat dat mijn doelstelling niet is maar dat ik wel hoopte het NIVRA te kunnen laten bijdragen aan het maatschappelijk debat. Dat gaat verder dan de krant.

Vervolgens belt het Financieele Dagblad met de vraag of ze een interview met me mogen houden vanwege mijn nieuwe baan als Director Public Trust.

Tja, even intern overlegd met de persvoorlichter. Het leek ons een goede gelegenheid om de maatschappelijke rol van het NIVRA een podium te geven. Dus toch maar ja gezegd tegen dat interview.

Prompt ben ik dankzij de laatste zin in de publicatie sinds 10 februari 2009 ineens 'tweede man na de voorzitter'. Bij de persvoorlichter rinkelt die dinsdagochtend meteen de telefoon, of algemeen directeur Gert Smit het NIVRA gaat verlaten. Nee dus.

We hebben maar even contact gezocht met de redactie van het FD en uitgelegd dat er een verschil is tussen 'director' en 'directeur'. En aangegeven dat we niet zo blij waren met die zinsnede over de tweede man; die stond ook niet in de aan ons gepresenteerde concepttekst.

Journalistieke vrijheid heet zoiets. Bij deze recht gezet.

Robert Mul, director public trust bij het NIVRA 

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Robert Mul is hoofd Beroep & Maatschappij bij de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.