NIVRA

Boekhouders

'Ik kan ze hebben. Allemaal', aldus een zelfbewuste FNV-voorzitter Agnes Jongerius in Volkskrant magazine van 28 februari 2009 over haar debattegenstanders.

In het interview vertelt zij ook over haar bezoek aan een congres van de 'Nederlandse vereniging van registeraccountants': "Ik dacht 's ochtends in de auto al: getverdemme. Maar ja, Bernard Wientjes zou er zijn, en Wouter Bos. Daar moet de FNV ook bij zijn."

Bij de voorzitter van Neerlands' grootste vakcentrale roept alleen al het vooruitzicht een congres van accountants te gaan bezoeken tegenzin op. Tegenzin welke blijkbaar ook maanden later nog geventileerd moet worden.

Jammer en makkelijk. Jammer, want ze trof op onze Accountantsdag 1.200 deelnemers die wel zin hadden om naar - onder andere - haar verhaal te luisteren. En makkelijk, want een dergelijk publieke melding van weerzin appelleert ongetwijfeld met succes aan het vooroordeel over accountants aan de borreltafel: saai.  

Ik zou willen dat iemand in haar positie ons met meer enthousiasme tegemoet zou treden. Eigenlijk moeten we Agnes gewoon nog een keer uitnodigen. Niet om te praten over het belang van een gezonde rijksbalans voor toekomstige generaties FNV-leden. Dat is wellicht te technisch. Maar veel concreter: hoe bepaalt ze haar looneis? Hoe weten haar bonden welke branches nog winst maken? Hoe weten haar kaderleden of het bedrijf winst maakt, tot matiging dwingt of zelfs forse risico's loopt? Hoe zit het met de duurzaamheid, de samenstelling van het personeelsbestand, het aantal arbeidsongelukken?

Geloven ze wat de werkgever zegt of pakken ze er zo'n saai gecontroleerde jaarrekening bij?

Schijnbaar saai en betrouwbaar gaan overigens heel goed samen. Er is ook een goede, trotse manier om met dat soort denigrerend bedoelde etiketten om te gaan. Maak er een geuzennaam van. Neem een voorbeeld aan de afgezwaaide schatkistbewaarder Zalm. Deze saaie econoom vond het accountantsberoep destijds relevant genoeg om voor een passende wet zijn positie als minister van Financiën in de waagschaal te leggen. Zo blijkt uit zijn deze week verschenen memoires, met als titel 'De romantische boekhouder'.

Robert Mul
director Public Trust NIVRA

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Robert Mul is hoofd Beroep & Maatschappij bij de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.