Opinie

Nogmaals over Zout

Eerder schreef ik een weblog over het KPMG-magazine Zout. Ik lees dat altijd graag. Zo ook de laatste uitgave met daarin een driegesprek met KPMG-ers Frans van der Wel, Egbert Eeftink en Michel Soeting. Vrij open, verhalen zij over de grenzen van het vak en de lessen die uit de huidige crisis zijn te trekken.

Zo stelt Soeting dat er een systeemrol voor de accountant is weggelegd: "Op microniveau bij een individuele onderneming zijn de systeemconsequenties voor het totaal inderdaad niet zichtbaar. Toch zou je over de verantwoordelijkheid van de beroepsgroep binnen het systeem kunnen nadenken en die meer zichtbaar mogen maken. Welke bijdrage kun je samen met andere beroepsgroepen leveren om tijdig signalen naar de oppervlakte te halen?"

Het is een oproep die ik als een waardevolle tip zie. Zie ook mijn eerdere blog over de signaalfunctie van de accountant. Maar het driegesprek bevat meer tips, bijvoorbeeld van Eeftink: "Het zou toe te juichen zijn wanneer accountants tegendraads denken een plaats geven in de beroepsgroep, en een discussieplatform oprichten, op Europese of mondiale basis."

Of Van der Wel over rating agencies: "Bij nieuwe regulering zou overleg tussen agency en externe accountant verplicht moeten worden gesteld."

Verslagen van dit soort gesprekken laten zien dat er binnen accountantskantoren wel degelijk wordt nagedacht over oorzaken en oplossingen van de crisis en de rol die accountantskantoren daarbij kunnen spelen. Dat is positief en noodzakelijk. Ben benieuwd wat we na KPMG van de anderen gaan horen.

Terug naar het driegesprek. Daarin staan dus quotes om te overdenken. Het discussieplatform waarover Eeftink rept is er op Nederlandse schaal al, mede in de vorm van de website Accountant.nl en de debatcyclus van het Koninklijk NIVRA.

Het zou mooi zijn als we daar - naast de reacties van de groeiende schare usual suspects waaronder ondergetekende - meer opinies vanuit het beroep en met name de kantoren horen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.