Opinie

BP

De olieramp in de Amerikaanse wateren is in meer opzichten desastreus. Eerst en vooral voor het milieu: ecosystemen, flora en fauna zullen er nog jaren lang de nare gevolgen van ondervinden. Daarnaast veroorzaakt het menselijk en economisch leed. Het aanzien van toezichthouders en Barack Obama is erdoor aangetast.

De schade voor BP is immens: Deze ramp zal voor eeuwig aan de organisatie kleven. Al hetgeen in het kader van BP's Corporate Social Responsibility-programma is opgebouwd, is door het incident afgebroken. De financiële impact voor het bedrijf en haar aandeelhouders is enorm: van stabiele en gezonde organisatie tot overnamekandidaat. Tenminste indien partijen - hangende de claims die ingediend gaan worden - het bedrijf nog over willen nemen.

Er wordt door sommigen gesteld dat BP veel schade had kunnen voorkomen door een automatische afsluiter van een half miljoen dollar te plaatsen. Maar omdat het niet verplicht is dat te doen, zou BP het achterwege hebben gelaten. Indien de omvang van de ramp voor zo'n bedrag daadwerkelijk ingeperkt had kunnen worden, was dat een domme keuze. Inmiddels is zo'n dertig miljard dollar aan beurswaarde verdampt, maar nog belangrijker: de milieuschade is nog schrijnender.

Maar wat mij aan de ramp het meest benauwt, is dat we de concurrentie - Shell, Exxon Mobile en Total - van BP niet of nauwelijks horen. Zou dit hen ook kunnen overkomen? Zo ja, hoe groot is die kans? Welke maatregelen hebben zij genomen om een dergelijke ramp te voorkomen? Maken zij (met succes) gebruik van automatische afsluiters?

Voorts: beschikken zij wel over de kennis en kunde om een dergelijke ramp qua impact in te perken? Ik vrees van niet. Want waren zij dan al niet eerder opgestaan om de concurrent te helpen? Om de schade voor het aanzien van de sector te beperken, deze kwestie straalt immers niet alleen op BP maar ook op hen af.

Indien ze wel over de vereiste kennis en kunde beschikken, zijn ze moreel verplicht die te delen of ter beschikking te stellen. Een beter voorbeeld van Corporate Social Responsibility zouden ze nauwelijks kunnen tonen.

De hoogste baas van BP, Hayward, sprak de afgelopen over een een ‘leermoment' voor de hele industrie. Daarmee stelt hij in feite dat het anderen ook zou kunnen overkomen. Ik moet er niet aan denken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.