Opinie

Huis gekocht

Ditmaal wat persoonlijke ontboezemingen: we hebben een nieuw huis gekocht. Tegen de trend in. Er zijn momenteel weinig mensen die op de woningmarkt doorstromen en al helemaal niet als ze de eigen woning nog niet hebben verkocht.

Wij wagen de stap wel. Omdat we eraan toe zijn. Omdat we ons in het verleden - tegen bancaire adviezen in - niet hebben laten verleiden tot het nemen van een tophypotheek. Sterker nog, in de loop der jaren hebben we - tegen bancaire en andere adviezen in - de oude hypotheek netjes afgelost.

Dat laatste geeft nu ruimte om een volgende stap te zetten. Wederom zonder tophypotheek. En wederom tegen de adviezen van financieel adviseurs in: 'Leen maximaal, dat geeft veel fiscale aftrek.' En: 'Doe dat snel nu het nog kan. Straks mag een geheel aflossingsvrije hypotheek niet meer van de AFM.'

Enfin. Ik heb weer veel geleerd de afgelopen weken tijdens een rondgang langs makelaars, notarissen, banken en financieel adviseurs. Leerde te onderhandelen over rentetarieven en provisies. Leerde hoe noodzakelijk het is altijd de kleine lettertjes te blijven lezen.

Maar ik leerde bovenal dat het volstrekt naïef is te veronderstellen dat bovengenoemde partijen de klant centraal stellen. Even naïef is het te veronderstellen dat deze partijen lessen uit de crisis trekken en kijken naar duurzame en veilige oplossingen.

Provisiejagen is bovendien nog steeds aan de orde van de dag. Het om de tuin leiden van de cliënt evenzeer. Een treffend voorbeeld van het laatste komt voort uit het vrijgeven van de tarieven van notariële werkzaamheden. Daardoor kunnen notarissen op prijs concurreren. En voor veel consumenten staat de prijs bij hun notariskeuze centraal en niet de aspecten kwaliteit en toegevoegde waarde. Zie hier de gelijkenis met de markt voor controleopdrachten van accountants.

De prijsconcurrentie onder notarissen wordt verder aangewakkerd door websites zoals degoedkoopstenotaris.nl en notaris-vergelijken.nl. Consumenten gaan op zoek naar de goedkoopste notaris en laten zich verblinden door het laagste tarief. Maar degenen die vergeten naar de 'kleine lettertjes' te kijken zien niet dat het tarief kan worden verhoogd met een veertigtal bijkomende posten. Zo zijn er notarissen die twintig euro durven te vragen voor het maken van een kopie.

Een ander voorbeeld van gedrag waar ik mij aan erger betreft hypotheekverstrekkers. Ze leggen je de mooiste constructies uit en vertellen erbij wat de fiscale voordelen zijn. Constructies die vanwege fiscale voordelen voor de consument weliswaar gunstig zijn, maar waarbij twee kanttekeningen dienen te worden geplaatst. Maar - uiteraard - hoor je die niet van hen.

Ten eerste passen de constructies wel in een uitleg naar de letter van de wet, maar sluiten zij niet altijd aan bij de bedoeling van de wetgever. Ten tweede verdwijnt het grootste deel van het fiscale voordeel in de winst van de hypotheekverstrekker en niet in de zak van de consument.

Tot zover mijn ontboezemingen, leermomenten en ergernissen. Ze verminderen het plezier in en het toeleven naar de nieuwe woning echter niet. Maar ze zorgen er wellicht wel voor dat ik de komende maanden iets minder tijd ter beschikking heb om te bloggen dan de lezer van mij gewend is. Dat wilde ik u met name even laten weten.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.