NBA

Plasterk misleidt lezer

Het PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk wil een doorstart voor een betere accountancy en heeft daarvoor een aantal amendementen ingediend. Hij motiveert dat (FD 13 februari) door te suggereren dat de accountant geen controles mag doen over zaken waarover hijzelf heeft geadviseerd.

Plasterk zet hiermee de lezer én de kiezer op het verkeerde been, want dit is al jaren verboden. De voorstellen van Plasterk gaan echter veel verder en zijn aantoonbaar slecht voor de kwaliteit van accountantscontrole.

Zij beogen een verplichte kantoorrotatie en een splitsing tussen controle van de jaarrekening en andere werkzaamheden. Een toezichthouder of een raad van commissarissen kan voortaan geen extra controleopdracht meer geven aan de accountant die de jaarrekening controleert.

Deze maatregel levert geen enkele meerwaarde op, maar kost het bedrijfsleven en de overheid volgens berekeningen van Actal, de toezichthouder op de regeldruk, jaarlijks wél 75 mln extra.

Plasterk roept de sector op om zijn voorstellen te omarmen. Maar waarom zou een sector dat doen als de voorstellen de controlerisico s vergroten, leiden tot lastenverzwaring en het toezicht door bijvoorbeeld de Nederlandsche Bank bemoeilijken?

De NBA wijst daarom de amendementen van Plasterk af en schaart zich achter de gebalanceerde voorstellen van minister De Jager van Financiën.

Deze bijdrage is ook gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 14 februari 2012.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Berry Wammes is programmadirecteur Cultuur en Beroepsontwikkeling bij de NBA. Hij was tot 1 september 2023 algemeen directeur van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.