NBA

Revolutie jaarverslag ook voor accountants

In het FD van 8 februari 2013 signaleert Erik Roelofsen, hoogleraar kapitaalmarktcommunicatie, een grote revolutie in het gebruik van de jaarverslaggeving. Hij verbaast zich over het feit dat accountants dit nog nauwelijks beseffen.

Accountants zouden zich in de jaarverslaggeving hoofdzakelijk focussen op winst en vermogen. In het verstrekken van rijkere en beter gestructureerde niet-financiële data in de jaarverslaggeving ziet Roelofsen een grote kans voor accountants om relevantie terug te winnen. Maar dat gebeurt al.

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) onderkent het toenemende belang van niet-financiële informatie voor beleggers en andere gebruikers en heeft daar via meerdere publicaties de aandacht op gevestigd, zoals de NBA (NIVRA)-rapporten 'Meer dan euro's alleen' (2009) en 'Verbreding poortwachtersfunctie, meer zekerheid bij meer informatieve rapportages' (2011).

Jaarlijks werken wij als 'contentpartner' mee aan de FD Henri Sijthoff-prijs voor het beste financiële jaarverslag en (met EZ) aan de Kristalprijs voor het beste MVO-jaarverslag. In 2013 staan een duidelijker normenkader voor 'governance, risk en compliance' en 'integrated reporting' prominent op onze agenda. Accountants in business als opstellers van jaarverslagen alsmede de interne en openbare accountants zullen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de jaarverslagen.

Bovendien zullen beleggers en andere stakeholders ook behoefte krijgen aan 'assurance' bij de niet-financiële informatie in de jaarverslagen. In de recent aangepaste Nederlandse wetgeving voor het accountantsberoep wordt hier reeds rekening mee gehouden.

Het verstrekken van assurance bij andere onderdelen van de jaarverslaggeving, zoals corporate governance, risicomanagement of maatschappelijk verantwoord ondernemen, wordt sinds kort expliciet in de wet benoemd als mogelijke controledienst van de accountant ten behoeve van het maatschappelijk verkeer.

Deze opiniebijdrage is geplaatst in het Financieele Dagblad van 12 februari 2013.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Robert Mul is hoofd Beroep & Maatschappij bij de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.