NBA

Genoeg te doen

Wie had verwacht dat na de afronding van de fusie tussen NOvAA en NIVRA zowel het NBA-bestuur als het bureau tevreden achterover konden leunen kwam bedrogen uit.

Gelukkig is dat ook niet de ambitie van de NBA. De accountant beweegt zich in een omgeving vol dynamiek, waarin resultaten uit het verleden geen garantie meer vormen voor de toekomst. Uw beroepsorganisatie zal actief inspelen op die dynamische omgeving. Daartoe hebben we voor 2013 zeven concrete projecten benoemd, waaronder het voortzetten van het Actieprogramma MKB.

Al eerder heeft de NBA via het Actieprogramma MKB en het discussierapport 'MKB-accountant 2020' aandacht gevraagd voor de veranderingen binnen de mkb-praktijk. In dat discussierapport worden scenario's geschetst en een aantal opties voor het accountantskantoor van de toekomst genoemd. Maar wij kunnen uw toekomst niet bepalen, dat moet u zelf doen. Uitgangspunt is vooral dat accountants in het midden- en kleinbedrijf kritisch naar hun eigen organisatie kijken en tijdig inspelen op de wijzigende vraag vanuit de markt. Een markt die niet alleen mondiger en kritischer is dan ooit, maar ook zucht onder een moeizaam economisch gesternte. Dat betekent dat cliënten kostenbewust moeten opereren, moeten snoeien in activiteiten en soms helaas omvallen.

Ook uw factuur wordt kritischer bekeken, de cliënt vraagt om transparantie en een realistisch tarief. U komt niet meer weg met een rekening in de sfeer van ‘voor u verrichte diensten' en dan een bedrag. Sterker nog, in veel gevallen moet u vooraf aangeven wat de kosten van uw diensten zijn. Maar veel belangrijker nog is dat cliënten een flink deel van uw traditionele diensten niet meer nodig hebben. De schoenendoos met bonnetjes is verleden tijd, u moet uw meerwaarde bewijzen met andere zaken dan het samenstellen van jaarrekeningen. Het omschakelen naar hoogwaardige advisering op terreinen als ICT, fiscaliteit, duurzaam ondernemen, data analyse, SBR-rapportages: het zijn zaken die een rol kunnen spelen bij de inrichting van uw werkzaamheden in de toekomst. Dat vraagt om aanpassingsvermogen.

Inmiddels zijn veel kantoren gestart met het aanpassen van hun omvang aan de gewijzigde marktomstandigheden. Dat betekent dat er ontslagen vallen in de accountancy, een situatie die voor velen onwennig aanvoelt. Tien tot twintig procent van alle banen in de sector komt te vervallen, stelde bureau Full Finance kort geleden nog. Daarbij vallen de zwaarste klappen bij ondersteunende functies en werkzaamheden die dankzij automatisering anders kunnen worden ingevuld. Het past een beroepsgroep die het moet hebben van integriteit, professionaliteit en deskundigheid om ook een dergelijke besparingsoperatie zorgvuldig en met oog voor menselijke verhoudingen in te vullen. Snijden in kosten is nooit eenvoudig en doet altijd zeer bij betrokkenen. Dat geldt in iedere sector. Maar het zou goed zijn als accountants ook in dat opzicht een voorbeeldfunctie vervullen.

Het hiervoor genoemde discussierapport heeft de nodige reacties opgeleverd. Binnenkort verschijnt het in finale vorm, samen met het geactualiseerde MKB-actieprogramma. Ik verwacht dat het u helpt richting te geven aan een succesvolle praktijk in de komende jaren. Er is genoeg te doen voor accountants die tijdig kansen zien.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.