Opinie

Top 10-lijst accountancy 2014

Op sites zoals deze zijn top 10-lijstjes populair. Zeker onder accountants. Die houden immers van cijfertjes.

Dit jaar werden een bijdrage over de top-30 accountantskantoren en - uiteraard - het beloningsonderzoek het best gelezen. Nu we vandaag het jaar afsluiten, kom ik met de top-10 van meest belangrijke personen en organisaties in de accountancy in 2014.

  1. Jan Hommen: door zijn uitstraling en daadkracht blijft KPMG - gelukkig - nog steeds drijvende. Hij staat onbetwist boven alle partijen, zowel binnen als buiten KPMG. Weet ook bij de politiek vertrouwen te winnen. Hoe paradoxaal het ook is - Hommen werd altijd door accountants gecontroleerd en aan het einde van zijn carrière heeft hij dat omgedraaid - hij staat bij mij onbetwist op nummer 1. Minpunt was wat mij betreft wel zijn uitlating over de 'come to Jesus-sessions'. Dat was over de top.
  2. Henk Nijboer: feitelijk heeft hij in mei van dit jaar accountants als eerste de wacht aan gezegd. Waarna de bal aan het rollen is gegaan.
  3. Jeroen Dijsselbloem: als minister van Financiën raapte hij de knuppel op die door Nijboer in het accountantshok was geworpen. Schroomt niet om maatregelen te nemen op de terreinen waarop accountants verzuimen.
  4. Het Openbaar Ministerie en de FIOD: een jaar geleden sloot het Openbaar Ministerie 2013 af door een schikking met KPMG te treffen vanwege het corruptieschandaal bij Ballast Nedam. Thans onderzoeken zij de rol van individuele accountants in die kwestie, een unicum. Zoals zij ook niet verzuimen KPMG en een (voormalig) bestuurder aan te pakken in de vermeende fraude bij de bouw van het KPMG-kantoor.
  5. AFM: vervaardigden onder leiding van nieuwkomer Merel van Vroonhoven en Gerben Everts een scherp rapport over de 'big 4'. Wat mij betreft het best onderbouwde AFM-rapport over de sector tot nog toe. De AFM is en blijft een noodzakelijke hygiënefactor voor onze sector, die dit jaar overigens zelf ook wel wat kritiek kreeg te verduren.
  6. Marie-Pauline Lauret en Arjan Brouwer: voerden als voorzitster en penvoerder de werkgroep Toekomst Accountantsberoep aan. En zijn op plek 6 tevens de eerste (!) accountants op deze lijst. Zijn medeverantwoordelijk voor een rapport dat belangrijk kan worden in de geschiedenis van het Nederlandse accountantsberoep. Benoemden zaken die eerder niet benoemd mochten worden. Maar het komt uiteindelijk aan op de invoering en uitvoering van de 53 - hetgeen overigens veel te veel is - voorgestelde maatregelen. Het rapport van de werkgroep is weliswaar niet briljant en bevat veel zaken die we al wisten, maar is desondanks uniek is zijn soort en krijgt daarom vooralsnog het voordeel van de twijfel.
  7. Huub Wieleman en Berry Wammes: wederom een duo. Respectievelijk NBA-voorzitter en NBA-directeur. Zij hadden beiden een tropenjaar en hebben veel inzet voor het beroep getoond. Wieleman heeft vele lastige discussies gevoerd en hield daarbij het roer recht. Wammes is een constante en betrouwbare factor binnen de NBA-burelen. Heeft een tomeloze inzet - ‘marathon man' - en weet soms zelfs een dood paard in beweging te krijgen. Ik drink net zo makkelijk een borrel met hem, als dat ik een heftige discussie of polemiek met hem voer. Een getuigenis van wederzijds respect ondanks soms zeer uiteenlopende visies.
  8. ‘Kobus de Bonenteller': ik voer deze persoon op als symbool voor de vele, hardwerkende accountants die hun werk gewoon goed blijven doen. Die dat met trots en passie doen, ondanks en wellicht ook dankzij alle kritiek op ons mooie beroep.
  9. Martine Frijlink: ik had haar een hogere plek gegund. Maar dat kan niet nu zij - tijdelijk - is uitgestapt. Respect voor haar omdat zij zelf doorzag dat er het nodige binnen haar organisatie en het accountantsvak moest veranderen. Jammer dat zij niet de volgende NBA-voorzitter lijkt te worden.
  10. Michiel Werkhoven: deze voorzitter van de Accountantskamer geeft het tuchtrecht tanden en roept telkenmale om meer werk. Wil daadkracht zien bij de AFM en NBA. En terecht.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.