Opinie

Accountants van de toekomst

Vrijdag mag ik op de carrièrebeurs spreken over de accountancy. Jongelui in anderhalf uur enthousiasmeren voor ons vak. Ik zal dat met verve doen. Accountants vervullen immers een belangrijke rol in onze maatschappij.

Nu kan ik mij voorstellen dat sommigen zich zullen afvragen: 'Gaat die Pheijffer een enthousiast verhaal over accountants vertellen? Echt?' Ik word immers nogal eens weggezet als criticaster van het beroep. Als negatieveling, horzel of vijand van de kantoren.

Ten onrechte. Ik heb liefde voor het vak, meer dan weleens wordt gedacht. Juist daarom toon ik vaak mijn betrokkenheid. En prik ik door luchtballonnen van vakgenoten die op creatieve wijze hun werkelijkheid duiden.

Genoeg daarover. Ik zal vrijdag een gloedvol betoog houden over de plaats en functie van de openbaar accountant. Over de waarde die hij of zij kan toevoegen aan uitingen die voor het maatschappelijk verkeer van belang zijn. Over de belangrijke rol als sparring partner en adviseur van de ondernemingsleiding of commissarissen die staan voor het nemen van belangrijke strategische beslissingen.

Ik zal wijzen op de rol die je als intern accountant kan spelen bij het robuust en beheersbaar maken van een organisatie door mede te zorgen dat het fundament daaronder, een systeem van administratieve organisatie en interne beheersing, adequaat functioneert. Dat zwaktes en leemtes worden opgespoord en verbeterd.

Ik zal de belangrijke rol van de overheidsaccountant in ons democratisch bestel duiden. Door bijvoorbeeld te wijzen op het belang van een juiste waardering van grondposities in de gemeentelijke jaarrekening. Door voorbeelden te geven waaruit blijkt dat verslaggevingstechnische keuzes gemaakt door overheden van invloed kunnen zijn op de hoogte van de belastingen die aan (rechts)personen worden opgelegd.

Ik zal de rijkdom van functies laten zien die accountants in business vervullen. Een lonkend perspectief voor degenen die van afwisseling in hun loopbaan houden.

Ik zal wijzen op actuele discussies over belangwekkende thema's als: big data, cloud computing, integrated reporting en corporate social responsibility. De taal- en woordkeuze drukt tevens de internationale dimensie van ons vak uit.

Dat accountants maatschappelijk relevant zijn, zal ik duiden aan de hand van de politieke discussies. Bijvoorbeeld over de samenloop van controle en advies alsmede kantoorroulatie. Hetgeen me brengt bij de commerciële aspecten en de onafhankelijkheidsaspecten van ons vak.

En uiteraard zal ik ook aandacht schenken aan de schandalen, bijvoorbeeld de actualiteit rond corruptie en steekpenningen. Of de rol van de accountant bij dreigende discontinuïteit. Om uit te leggen dat er van een accountant wordt verwacht dat hij of zij er staat als het er om gaat; én uiteraard ook benadrukken dat en waarom die verwachtingen terecht zijn.

Ik zal er staan uit liefde voor het vak. Enthousiasmeren. Opdat er nieuwe instroom van jonge professionals ontstaat. Die niet alleen bereid zijn van oude(re) vakgenoten te leren, maar die ook kansen zien om ons vak beter uit te voeren, te innoveren, nog relevanter te laten zijn.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.