Statistical Auditing (20)

(Pro)motor Hans Blokdijk, symposium 29 mei 2013

Ik verheug mij in de zeer goede contacten die ik met mijn promotor, emeritus hoogleraar Hans Blokdijk mag onderhouden. In een gesprek dat wij laatst hadden, stelden we vast dat professional skepticism in ISA 200 verplicht wordt gesteld. Maar hoe kan het dan dat tegendraads denken over de accountantscontrole in de wereld van de accountancy lang niet altijd op prijs wordt gesteld, dat ook hier heilige huisjes blijken te bestaan?

Ed Broeze

Zo is daar de vraag in hoeverre tests of controls, bij de overheidsaccountancy 'systeemtests' genoemd, vervangend kunnen zijn voor gegevensgerichte detailcontroles. Uit mijn Rekenkamertijd herinner ik mij dat je met enig medeleven werd bekeken als je de 'systeemgerichte aanpak' ter discussie stelde.

En Hans' artikel in het International Journal of Auditing (2004), dat op logische gronden aantoont dat tests of controls niet vervangend kunnen zijn voor gegevensgerichte detailcontroles, heeft nooit tot een schok geleid, of tot verandering in de praktijk waarin dus nog altijd systeemtests vervangend gebruikt worden.

Zo willen vele accountants en andere werkers je graag in een discours over de kans op ten onrechte goedkeuren trekken via het geruststellende woord assurance. Ja, dat bekt lekker en het IAASB Handbook 2009 vraagt ‘slechts' dat uitspraken worden gedaan met reasonable assurance (i.e. high, not absolute, duidelijk toch?).

Zo zijn er veel ingangen in het controlediscours waar taalgebruik veel suggereert van wat je graag wil - zekerheid, scherpte, effectiviteit, maar waarbij heel veel ruimte wordt gelaten voor ineffectiviteit - ontoereikende controle, ook al is die naar de letter der International Standards on Auditing toereikend opgezet. Professional judgment is daarin wellicht het meest ruimte gevende begrip.

Hans is iemand die dat soort praktijken vrijmoedig en ook moedig (tegendraads?) ter discussie stelde en stelt. Iemand die een lans is blijven breken voor toereikende gegevensgerichte detailcontroles en de niet zelden ondermaatse praktijk daarin aan de kaak bleef stellen.

Het moet 'het beroep' daarbij worden nagegeven dat het de verdiensten van Hans (voor veel meer dan statistical auditing) heeft gehonoreerd met onder andere het hem toekennen van de onderscheiding ‘Accountant van het Jaar' (2001).

Toereikende gegevensgerichte detailcontroles: dat is bij uitstek een toepassingsgebied voor statistische steekproeftheorie.  Daarom zat Hans al in de jaren zeventig de commissie steekproeven van het NIVRA voor. Daarom was hij direct geïnteresseerd toen we hem in 1990 bij de oprichting van de Stuurgroep Statistical Auditing vroegen voorzitter van die club te worden.  Daarom ook heeft hij, als niet-statisticus, gepubliceerd over diverse aspecten van steekproeftoepassingen (onder andere over allocatie van materialiteit) in het MAB (1969, 1979, 1980, 1993, 1996). En heeft hij in diverse andere gremia (wetenschappelijke) bijdragen geleverd.

Daarom heeft hij pas in december 2012 het voorzitterschap van de stuurgroep neergelegd.  Ook Blokdijken worden ouder en krijgen toch met afnemende krachten te maken.

Dit jaar organiseert de stuurgroep voor de zesde keer een Symposium Statistical Auditing op 29 mei.  Met een diepe buiging voor zijn verdiensten voor Statistical Auditing heeft de stuurgroep besloten dit jaar het symposium te organiseren vanuit de betekenis van Hans voor dit vakgebied. Het veruit meest uitgebreide onderzoek dat onder auspiciën van de stuurgroep is gedaan, dat naar de Stringerbound, zal voor het voetlicht komen.

Zijn promovendi zullen een inleiding geven naar aanleiding van hun promotieonderzoek, ontwikkelingen in het door hem opgepakte allocatieprobleem zullen worden gepresenteerd, zijn werk zal in een afzonderlijke voordracht worden geschetst.

Nog even dit: is tegendraadsheid iets anders dan professional skepticism, dat een tabblad heeft op deze website naast ‘het onze'?  Lees de volgende definitie uit ISA 200 en trek zelf uw conclusie.

Professional skepticism - An attitude that includes a questioning mind, being alert to conditions which may indicate possible misstatement due to error or fraud, and a critical assessment of evidence.

Stuurgroep Statistical Auditing

De Stuurgroep Statistical Auditing is verbonden met het Limperg Instituut en heeft als doel 'het bevorderen van het correcte (effectief en efficiƫnt) gebruik van statistische methoden en technieken bij accountantscontroles en daarmee verwante controles op financiƫle verantwoordingen en overzichten'.

Ed Broeze is lid van de stuurgroep Statistical Auditing van het Limperg Instituut. Hij promoveerde in 2006 op de dissertatie getiteld 'Validation of Risk Assessment in Auditing' en werkte indertijd bij de Algemene Rekenkamer.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.