Statistical Auditing (24)

Over Hans Blokdijk

In verband met het overlijden van Hans Blokdijk, voormalig voorzitter van de Stuurgroep Statistical Auditing, een bijzondere aflevering. De begrafenistoespraak door stuurgroeplid Ed Broeze.

Ed Broeze

Op 9 juli 2013 overleed Hans Blokdijk, voormalig voorzitter van de Stuurgroep Statistical Auditing. Hieronder de tekst die Ed Broeze als lid van de stuurgroep bij de begrafenis op 16 juli heeft uitgesproken:

"In 1990 werd de Stuurgroep Statistical Auditing opgericht en ondergebracht bij het Limperg Instituut. Doel was het ontwikkelen van statistische methoden voor de accountancy en het bevorderen van verantwoorde toepassing ervan. In accountancy geïnteresseerde statistici en in statistiek geïnteresseerde accountants maakten er deel van uit.

Het was een bevlogen stel professionals met een sterke drive de accountancywereld via de statistiek te verbeteren.  En Hans werd gevraagd als voorzitter, bekend als hij was in accountancyland en betrokken als hij was geweest bij diverse studiegroepen binnen het NIVRA en bij KPMG betreffende toepassingen van statistiek in de accountancy: statistical auditing. Ik mocht de eerste 20 jaar secretaris zijn.

Bevlogenheid en pragmatisme:

  • wijzen op het falen van ‘het beroep' als het om statistiek ging (en anderszins);
  • en werken aan methoden die een verbetering ten opzichte van de bestaande konden inhouden;

zij streden in de bijeenkomsten van de stuurgroep om voorrang.

En de voorzitter mocht recht doen aan de bij die bevlogenheid horende weidse perspectieven met soms zicht op diepe afgronden en ook recht doen aan het pragmatisme dat is gevraagd als men een werkbare methode wilt ontwikkelen.  Een lastige klus, nog lastiger als dat pragmatisme op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd is, dat haast per definitie niet succes vooraf garandeert.

Het mooie van Hans was dat hij
EN de bevlogenheid wist te waarderen en ruimte te geven
EN ook de noodzaak van het pragmatisme zag.

Hij was natuurlijk zelf zeer bevlogen en zoals bekend succesrijk die bevlogenheid in daden om te zetten. Zo was de scherpe criticus, voor de stuurgroep een bindende figuur.  En dat niet alleen procesmatig.  Hij gaf ruimte aan en verbond een variëteit van gezichtspunten en oriëntaties.

Om te beginnen bracht hij dus accountants en statistici bij elkaar,
VOORTS voedde hij het spelen van een rol van de Nederlandse leer van de bestuurlijke informatievoorziening in het internationale,
EN had hij grote inbreng in het samenbrengen van enerzijds op gegevens en anderzijds op de interne controle gerichte audit-aanpakken,
EN OOK kon hij overweg met classici en Bayesianen in de statistiek. Prof  Jacques de Swart heeft op het aan Hans gewijde Symposium Statistical Auditing in mei 2013 dit en meer uiteengezet. Hier is niet de plek daar dieper op in te gaan.

En Hans had gevoel voor humor.  Zo kon hij met een dikke glimlach reageren als een lid van de stuurgroep hem wel eens bijstond in het bewaken van de tijd die in de soms heftige discussies wel eens vergeten werd met: 'Ja ja, hij is wel streng voor de voorzitter, hè.' Met zijn aimabele, verbindende wijze van leidinggeven heeft hij een grote rol gespeeld in het feit dat na 23 jaar de stuurgroep nog steeds een springlevende en hechte groep professionals vormt. De stuurgroep is hem daarvoor veel dank verschuldigd."

Stuurgroep Statistical Auditing

De Stuurgroep Statistical Auditing is verbonden met het Limperg Instituut en heeft als doel 'het bevorderen van het correcte (effectief en efficiƫnt) gebruik van statistische methoden en technieken bij accountantscontroles en daarmee verwante controles op financiƫle verantwoordingen en overzichten'.

Ed Broeze is lid van de stuurgroep Statistical Auditing van het Limperg Instituut. Hij promoveerde in 2006 op de dissertatie getiteld 'Validation of Risk Assessment in Auditing' en werkte indertijd bij de Algemene Rekenkamer.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.