Statistical Auditing (28)

Symposium: Controle EU en Statistiek

De controle op diverse EU-fondsen, zoals de landbouwfondsen (uitgaven in 2012 45 miljard euro) en structuurfondsen (in 2012 64 miljard euro) is gebaseerd op steekproeven.

Crist-Jan Doedens

De laatste jaren wordt deze aanpak verder uitgewerkt, strikter gemaakt, en krijgt daardoor meer nadruk. De Nederlandse Belastingdienst (ontvangsten in 2012 zo'n 232 miljard euro) gebruikt bij de controle van bedrijven ook vooral steekproeven, en hecht zeer aan deze aanpak.

Het belang van Europese Unie en Belastingdienst is het goed uitvoeren van de wet- en regelgeving. De Europese Commissie wil dat het geld van de Europese belastingbetaler goed wordt besteed en dat iedere gesubsidieerde krijgt waar hij recht op heeft. De Belastingdienst wil dat elke belastingbetaler betaalt wat hij moet, en ook niet meer. Dit vraagt om een objectieve vaststelling van de feiten.

Een goed uitgevoerde en goed geëvalueerde steekproef leidt tot een objectief resultaat. Bij een steekproef voert men in beginsel een redelijk alternatief voor een integrale detailcontrole uit. In beginsel: men kan de meeste posten overslaan, als men de overige (de beoordeelde posten) maar op basis van toeval trekt. Door het toepassen van wat wiskunde komt men vanuit een evaluatie van het wel gecontroleerde deel van de massa tot een objectief beeld over de hele massa.

In tegenstelling hiermee is er het subjectieve en stuurbare pad van controlemethoden die zijn gebaseerd op de beoordeling van systemen en op professional judgment.

Kortom, het is in het belang van de Europese Unie en de Belastingdienst om tot een objectieve beoordeling te komen. Daarom leunen ze voor hun controle zwaar op steekproeven.

De resultaten die uit die steekproeven komen, zijn echt, en daarom niet altijd prettig om te zien. Bij de controle van de Europese fondsen komen flinke foutpercentages tevoorschijn. De Europese Rekenkamer rapporteert sinds 1995 over de juistheid van de EU-uitgaven en al die tijd lag de fout boven de 2 procent. In 2006 was het ongeveer 7 procent, in 2012 ongeveer 5 procent.

Op 28 mei 2014 van 13.00 tot 18.00 uur houdt de Stuurgroep Statistical Auditing haar jaarlijkse symposium aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het onderwerp is Controle EU en Statistiek.

De toegang is gratis, en er vallen 3 PE-uren te verdienen. Komt allen.

Stuurgroep Statistical Auditing

De Stuurgroep Statistical Auditing is verbonden met het Limperg Instituut en heeft als doel 'het bevorderen van het correcte (effectief en efficiƫnt) gebruik van statistische methoden en technieken bij accountantscontroles en daarmee verwante controles op financiƫle verantwoordingen en overzichten'.

Dr. Crist-Jan Doedens is informaticus, afstudeerrichting kunstmatige intelligentie. Hij werkt binnen de Auditdienst Rijk als adviseur data-verwerking en statistiek.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.