Pensioenen

Verouderde software verzekeraar dupeert (bijna) verzekerde

Pensioenregelingen zijn doorlopend aan veranderingen onderhevig. Bijvoorbeeld doordat de Pensioenwet wijzigt. Je zou verwachten dat verzekeraars dientengevolge hun softwareprogramma’s regelmatig aanpassen. Maar helaas, niets is minder waar.

Aby Gazan

Neem nu deze casus uit de recente praktijk: chipfabrikant Ace heeft in 2012 voor haar 600 personeelsleden een middelloonregeling afgesloten bij verzekeraar ABC. Ace heeft een jong werknemersbestand en veel werknemers nemen tijdens hun actieve dienstverband (ouderschaps)verlof. Het was de personeelsfunctionaris van Ace onduidelijk hoe het (ouderschaps)verlof moest worden ingevoerd in het 'ietwat' verouderde online verzekeringssysteem dat door verzekeraar ABC werd gehanteerd. Daarvoor werd de hulp ingeschakeld van de relatiemanager van de verzekeraar. Deze correspondeerde per mail aan Ace dat men de werknemers als parttimers in het verzekeringssysteem moest invoeren.

Ouderschapsverlof en noodlottig ongeval

Esther, één van de werknemers, ging eind 2012 met onbetaald verlof om meer tijd vrij te maken voor het schrijven van een boek. Ze ging daarom tijdelijk voor 55 procent werken. De personeelsfunctionaris meldde Esther volgens de instructie van de accountmanager van de verzekeraar in het online verzekeringssysteem als parttimer aan.

Na een lange werkdag kreeg Esther een zwaar verkeersongeval. Kort daarna bezweek ze helaas aan haar verwondingen. De man van Esther heeft, conform het pensioenreglement, recht op een partnerpensioenuitkering. De personeelsfunctionaris heeft aan verzekeraar ABC gemeld dat Esther was overleden. De verzekeraar berekende de hoogte van de jaarlijkse partnerpensioenuitkering op € 23.000. De uitkering was lager dan verwacht. De verzekeraar meldde dat dit kwam doordat Esther op het moment van overlijden parttime aan het werk was.

Artikel 56 Pensioenwet

Pim, de broer van Esther, een bedreven ondernemingsrechtadvocaat, vernam van zijn zwager de gang van zaken rond de partnerpensioenuitkering. Een door hem ingeschakelde pensioenspecialist kwam al snel tot de conclusie dat artikel 56 van de Pensioenwet van toepassing was op dit dossier. De kern van genoemd wetsartikel is dat de dekking uit hoofde van het partnerpensioen niet wijzigt door het opnemen van onbetaald verlof.

De dekking van het partnerpensioen is hetgeen op grond van de pensioenovereenkomst is afgesproken over (de hoogte van) het partnerpensioen. Verzekeraar ABC had de partnerpensioenuitkering op parttime-basis berekend terwijl ze dit op fulltime-basis had moeten doen. Hierdoor zou de jaarlijkse partnerpensioenuitkering op € 44.000 uitkomen in plaats van € 23.000.

Eind goed al goed?

Voor de man van Esther gelukkig wel. Hij kreeg uiteindelijk toch nog de uitkering waar hij recht op had. Gevraagd naar een verklaring voor de eerdere aanzienlijk lagere berekening van de uitkering, gaf verzekeraar ABC aan dat dit kwam omdat zij de verlofsituatie nog niet als zodanig in hun 'ietwat' verouderde online verzekeringssysteem konden verwerken...

Of een dergelijke uiterst kwalijke vergissing niet nog een keer gemaakt gaat worden door verzekeraar ABC is nog maar de vraag Op de vraag van de personeelsfunctionaris van Ace hoe deelnemers die met verlof zijn gegaan zich vanaf nu dan wel moest gaan aanmelden, luidde het antwoord van de nieuwe accountmanager van verzekeraar ABC: 'Meld ze maar als parttimer aan.'

Conclusie: weer een punt van aandacht voor de pensioenadviseur erbij, zou ik zo zeggen.

Aby Gazan is advocaat / Kellermann Advocatuur.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.