Pensioenen

Goochelaar ontmaskerd: fiscale pensioenverplichting verdwenen

Onlangs boog het gerechtshof Amsterdam zich over de vraag welke fiscale sanctie moest worden opgelegd aan een directeur-grootaandeelhouder voor het niet nakomen van de pensioenovereenkomst.

Aby Gazan

De dga had de gehele pensioenvoorziening weggetoverd van de balans van zijn bv en de pensioenuitkeringen niet in laten gaan.

Fiscale verdwijntruc

De bv heeft toegezegd een pensioen aan te kopen ten gunste van de dga op het moment van zijn 65ste verjaardag. In 2007 bedroeg de pensioenvoorziening nog € 670.000 op de in de aangifte vennootschapsbelasting verwerkte fiscale balans van de Holding BV. Maar in het volgend boekjaar is er geen vrijval van de pensioenvoorziening  opgegeven. Sterker nog, de pensioenvoorziening is helemaal niet meer opgenomen in de aangifte. Bovendien zijn er geen pensioenuitkeringen gedaan uit hoofde van het toegezegde en opgebouwde pensioen.

Discussie

In de discussie die na de ontdekking ontstond, heeft de dga tevergeefs geprobeerd de inspecteur van de Belastingdienst ervan te overtuigen dat er bij de Belastingdienst een fout moet zijn gemaakt bij de elektronische verwerking van de aangifte. Hij stuurde de inspecteur ter onderbouwing nog een papieren versie van het aangiftebiljet. Maar ook daarin ontbrak de pensioenvoorziening.

Als laatste strohalm stelde de dga  nog dat de pensioenverplichting niet voor verwezenlijking vatbaar is, aangezien er een claim loopt. Echter, vragen van de inspecteur hieromtrent bleven vervolgens onbeantwoord. Het gerechtshof oordeelde derhalve dat is afgezien van de pensioenaanspraak, waardoor deze onzuiver is geworden.

Onderbouwing               

Ten eerste stond vast dat de dga de leeftijd van 65 jaar had bereikt, en dat het pensioen was ingegaan, maar dat er geen pensioenuitkeringen aan hem waren gedaan. Dit terwijl uitstel van pensioen niet mogelijk is wanneer de dienstbetrekking reeds is beëindigd.

Ten tweede heeft de zeer gebrekkige bewijsvoering de geloofwaardigheid van de dga bepaald geen goed gedaan.

Ten derde leidt het 'wegtoveren' van een fiscale pensioenverplichting slechts tot één conclusie: afzien van de pensioenaanspraken. In artikel 19b Wet loonbelasting is namelijk bepaald dat pensioenrechten niet kunnen worden afgekocht of vervreemd en formeel of feitelijk niet als  voorwerp van zekerheid mogen dienen en niet mogen worden prijsgegeven. De gehele pensioenaanspraak is daardoor onmiddellijk aan het daaraan voorafgaande tijdstip aangemerkt als loon uit vroeger dienstbetrekking.

Hocus pocus doorzien

Volgens het Hof is de waarde van het pensioen gelijk aan de reserve die voor het pensioen op de fiscale balans werd aangehouden: € 670.000. Aanvullend is de dga over dit bedrag nog revisierente verschuldigd en krijgt hij ook nog een verzuimboete van 25 procent.

Kortom: het hooggeëerde publiek van de dga, in casu de Belastingdienst, doorzag zijn fiscale hocus pocus verdwijningstruc met als gevolg een genadeloze afstraffing in de vorm van een zeer dure eindafrekening.

Aby Gazan is advocaat / Kellermann Advocatuur.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.