Oud Nieuws (48)

Der arbeidsbeurs alle heil! (1915)

Het NIvA richtte in 1915 ten behoeve van leden en assistenten een 'arbeidsbeurs’ op. Doel: het bijeenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor accountants.

In 'de Accountant' van november 2015 stak de redactie de loftrompet over dit initiatief van de beroepsorganisatie.

De arbeidsbeurs kon leden en assistenten aan een vaste baan helpen, maar dat zou volgens de redactie toch het minst voorkomen. Die verwachtte dat de arbeidsbeurs vooral zijn nut zou bewijzen bij het samenbrengen van vraag en aanbod voor tijdelijk werk.

"Vooral vraag. Elk accountantskantoor, klein of groot van omvang, heeft telkens perioden van tekort aan werkkracht, zonder daarom te kunnen overgaan tot uitbreiding van personeel. En nog meer komt het voor dat door samenvallen van werk op twee of meer uit elkaar liggende plaatsen moeilijkheid ontstaat."

Tijdelijke personeelsuitbreiding tijdens de piekperioden dus. Met een bijkomend voordeel voor assistenten die niet bij een accountantskantoor werkten.

"Zij vinden daardoor gelegenheid tot practische voorbereiding voor het examen dat hen straks wacht en voor de taak die daarna volgt. Bij de examens is het altoos een vraagpunt geweest of zij te veel of te weinig theoretisch of practisch waren ingericht. De vaste assistenten hebben altijd een voorsprong gehad op hen die in 't dagelijksch leven een werkkring vervulden buiten de accountantspractijk."

Daarin zou nu verbetering kunnen komen, als de werkgevers van de assistenten die niet in de accountantspraktijk werkzaam waren meewerkten. En daar had de redactie vertrouwen in.

"Maar zelden zal het voorkomen, dat overleg onmogelijk blijkt; geen patroon die niet zal willen medewerken om zijn personeel gelegenheid te geven tot het verkrijgen van ontwikkeling op breederen grondslag."

"Natuurlijk wordt de assistent op die wijze ook beter opgeleid voor de practijk van het vak. Onnoodig, daarover uit te weiden; wij voorzien een toenemend aantal geslaagden voor onze examens en tegelijkertijd eene klimmende waardeering van de geslaagden bij het Instituut."

"De tijd voor hare oprichting is vermoedelijk zeer gelukkig gekozen, nu de algemeene tijd voor balansopmaking nadert."

"Der arbeidsbeurs alle heil!"

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.